AİHM imam nikahlı eşin temyizini görüşecek

Güncelleme Tarihi:

AİHM imam nikahlı eşin temyizini görüşecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2009 13:17

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) temyiz niteliğindeki büyük dairesi, bir kadının, Türkiye'de imam nikahıyla birlikte yaşarken vefat eden eşinden emekli maaşı ve sosyal haklarını alabilmek için yaptığı şikayet başvurusunu görüşecek.

AİHM'nin ilgili dairesi, 20 Ocak 2009 tarihinde, Şerife Yiğit isimli kadının başvurusunu reddetmişti. Yiğit'in temyiz başvurusunu değerlendiren AİHM birimi, 14 Eylül 2009 tarihinde aldığı kararda, davanın 17 yargıçtan oluşan büyük dairede görüşülmesine karar vermişti.

1976 yılında imam nikahıyla birlikte yaşamaya başladığı kişiden altı çocuğu olan Şerife Yiğit, 2002 yılında ölen eşinden kalan emekli maaşı ve sosyal haklarını alamadığı gerekçesiyle 2005 yılında AİHM'ye başvurmuştu.

Türk mahkemesinin, altı çocuktan 1990 yılında doğan en küçüğüne babasından kalan sosyal hakların verilmesi kararını onaylayan AİHM'nin ilgili dairesi, Şerife Yiğit'in talebini ise kabul etmemişti.

AİHM, Şerife Yiğit'in, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin aile ve özel yaşamın korunma hakkıyla ilgili 8. maddesi çerçevesinde yaptığı başvuruyu 4'e karşı 3 oyla reddetmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!