AİHM’den eşcinsel evliliğe destek çıkmadı

Güncelleme Tarihi:

AİHM’den eşcinsel evliliğe destek çıkmadı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2010 00:00

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Avrupa yasalarının ülkelerin eşcinsel evliliğe izin vermesini gerektirmediğine hükmetti.

Strasbourg merkezli mahkeme, Avusturyalı iki erkeğin, ülkelerinin eşcinsel evliliğe izin vermeyerek Avrupa insan hakları yasasının verdiği evlilik hakkı ve ayrımcılık yasağını çiğnediği gerekçesiyle yaptığı başvuruyu reddetti. 47 üyeli Avrupa Konseyi’nin bir parçası olan mahkemenin kararları bağlayıcı nitelik yaşıyor. Mahkemenin gerekçeli kararında “Mahkeme, Avrupa Konseyi ülkeler arasında eşcinsel evlilik konusunda bir uzlaşma olmadığını gözlemledi. Evliliğin derin toplumsal çağrışımlarının bir toplumdan başka bir topluma farklılık göstereceğinden hareketle mahkeme bu konuda toplumların ihtiyaçlarına yanıt verecek en iyi değerlendirmeyi ulusal yetkililerin yapabileceği görüşüne vardı” ifadelerini kullandı.
AİHM, eşcinsel çiftlerin çocuk edinemeyeceği temeliyle evlenme haklarının yadsınamayacağını ancak bunun yine de üye ülkelere bu tür evliliklere izin verme yükümlülüğü getirmediğini vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!