Ahmedinejad'dan 'soykırım' virajı

Güncelleme Tarihi:

Ahmedinejaddan soykırım virajı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2007 12:08

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, dün ikili ilişkileri geliştirmek için gittiği Ermenistan programını yarıda keserek ülkesine hareket etti. Bugünkü prgramında Kızıl Cami'ye ziyaret, sözde Ermeni soykırım anıtına çelenk ve Ermenistan Parlamentosu'nda konuşma bulunan Ahmedinejad'ın ülkesindeki "ani çıkan işler" nedeniyle yarıda kesip İran'a hareket etti.

Haberin Devamı

Ermenistan’ı bağımsızlığını ilan ettikten sonra ziyaret eden ilk İran Cumhurbaşkanı olan Mahmud Ahmedinejad, Ermenistan ziyaretini yarıda keserek ülkesine hareket etti. İran devlet televizyonunun internet sitesinde yer alan habere göre Ahmedinejad, Ermenistan meclis başkanı, enerji bakanı ve bazı yetkililerle yaptığı çalışma kahvaltısından sonra, programını yarıda kesip İran'a hareket etti.

Daha önce açıklanan programa göre Ahmedinejad'ın bugün, Erivan'daki bir Kızıl Cami ve Ermeni iddiaları adına dikilen anıtı ziyaret etmesi, Ermenistan Meclisi'nde konuşması ve bu ülkedeki İranlılarla görüşmesi bekleniyordu. Ahmedinejad, ziyaretini "Ülkesindeki ani gelişmeler ve Tahran'daki işlerinin yoğunluğu" nedeniyle yarıda bıraktı.

Ahmedinejad, 2 gün planlanan ve dün başlayan ziyaretinde, Ermeni lideri Robert Koçaryan ile görüşmüş, bazı işbirliği anlaşmaları ve ortak bildiriye imza koymuş, daha sonra da Erivan Devlet Üniversitesi'nce verilen fahri doktora unvanını almıştı.

Haberin Devamı

Üniversitede konuşma da yapan Ahmedinejad, bir öğrencinin 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları konusundaki sorusu üzerine, "Dünyanın neresinde, kim tarafından yapılırsa yapılsın, bütün zulümleri kınıyoruz" demişti.

Ermenistan'a gitmeden önce Erivan ile yakınlaşmanın Tahran’ın çıkarına olduğunu söyleyen Ahmedinejad, "İran ile Ermenistan uluslararası sorunların çözümünde aynı görüşleri paylaşıyor. İkili ilişkilerde olduğu gibi bölgemizde mevcut problemlere de benzer yaklaşım sergiliyor olmamız, aramızda iyi bir işbirliği kurulabileceğinin garantisini teşkil ediyor" demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!