Ahmedinecad’a tepki çığ gibi

Güncelleme Tarihi:

Ahmedinecad’a tepki çığ gibi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2005 00:00

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın ‘İsrail, haritadan silinmeli’ açıklamasına, tüm dünyadan tepki yağdı. İsrail, İran’ın BM’den atılmasını isterken, diğer ülkeler de Tahran’a sert eleştiriler yönelttiler. İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres, İran’ın BM’den çıkarılması çağrısında bulundu.

AB Dönem Başkanı İngiltere Başbakanı Tony Blair, Ahmedinecad’ın açıklamasının ‘Kabul edilemez’ olduğunu belirterek şöyle konuştu: ‘Yaşamım boyunca hiçbir zaman bir ülkenin yöneticisinin bir başka ülkenin haritadan silinmesi isteğini dile getirdiğine tanık olmadım.’ ABD de Ahmedinecad’ın açıklamalarına sert tepki gösterdi. Ancak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, ABD’nin İran’ın BM’den çıkarılmasından yana olmadığını açıkladı. Ahmedinecad’ın açıklamasına Tahran’ın atom programını birlikte yürüttüğü Moskova’dan da büyük tepki aldı. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ‘Bağımsız bir ülke hakkında kimse böyle konuşamaz’ dedi. İran, kendisine yönelik uluslararası tepkiye, tepkiyle karşılık verdi. Tahran, Avrupa başkentlerindeki diplomatlarına, ‘Avrupa’nın Siyonist suçlara’ yönelik tutumunu resmen protesto etmeleri talimatı verdi.

Erdoğan: siyasi itidale davet ediyorum

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da İran’a tepkisini gösterdi. Erdoğan’a dün Londra’da düzenlediği basın toplantısında İran cumhurbaşkanının sözleri hatırlatarak, bu açıklamayı nasıl değerlendirdiği soruldu. Erdoğan Mahmud Ahmedinecad’ı ‘siyasi itidale’ davet ettiğini belirterek şunları söyledi:

‘Eğer ifadeler doğruysa bu çok yanlış bir yaklaşım tarzıdır. Her ülke kendi ilişkilerini belirlemekle yükümlüdür, başka ülkenin ilişkilerini tayin etme hakkına sahip değildir. Bu noktada ben, kendilerini şahsen siyasi itidale davet ediyorum. Bunlar kendi yaklaşım tarzlarını belirlerse çok daha isabetli olur. Bu konuda hiçbir ülkenin hangi ülkeyle nasıl münasebette bulunacağını belirleme hakkı yoktur.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!