Afganistan'da Taliban banka şubesi bastı

Güncelleme Tarihi:

Afganistanda Taliban banka şubesi bastı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2014 10:26

Hafta başından beri dünyayı ayağa kaldıran rehine olaylarına bir yenisi daha eklendi. Pazartesi günü Avustralya ve dün Pakistan'da yaşanan rehine krizlerinin ardından bugün de Afganistan'ın güneyinde yer alan Helmand kentinde Taliban militanları özel bir banka şubesine saldırı düzenleyerek, içerideki sivilleri rehin aldı. Militanlarla güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalar sonucunda yedi kişinin öldüğü, rehinelerin ise kurtarıldığı açıklandı.

Haberin Devamı

Helmand Valiliği Sözcüsü Ömer Zwak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Laşkergah şehrindeki banka şubesine Taliban tarafından düzenlenen saldırının sona erdiğini, olayda yedi kişinin öldüğünü, yedi kişinin yaralandığını söyledi.

Çatışmanın yaklaşık üç saat devam ettiğini belirten Sözcü, silahlı saldırganların beş kişi olduğunu, hepsinin üzerinde bomba bulunduğunu, militanlardan birisinin bankanın girişinde üzerindeki bombayı patlattığını bildirdi.

REHİNELER KURTARILDI
Saldırı sırasından bankada 22 görevli ve birkaç müşterinin bulunduğunu aktaran Sözcü Zwak, "Saldırganlar banka çalışanları ve müşterileri rehin almıştı ama çatışma sırasında rehin alınan tüm kişiler Afgan askeri güçleri tarafından kurtarıldı" dedi.

Öte yandan, banka şubesine saldırının sona ermesinin ardından bir motosiklete yerleştirilen bombanın uzaktan komanda ile patlatılması sonucu biri asker, iki kişi yaralandı.

Haberin Devamı

Taliban militanları 2011'de de ülkenin doğusundaki Nangarhar kentinde Neway Kabul Bank isimli aynı bankanın şubesine saldırarak, onlarca kişiyi öldürmüştü. Afganistan güvenlik güçleri mensuplarının maaşları, bu banka üzerinden ödeniyor.

AFGAN TALİBANI DÜNKÜ SALDIRIYI KINAMIŞTI
Dün de Pakistan Talibanı Peşaver'de bir okula baskın düzenlemiş, yaklaşık dokuz saat boyunca okuldaki çocukları ve öğretmenleri rehin almıştı. Pakistan tarihinin en kanlı saldırılarından biri olan olayla ilgili son gelen bilanço 132'si çocuk 141 kişinin yaşamını yitirdiği şeklinde. Olayın ardından Pakistan'da milli yas ilan edilirken dünyanın dört bir yanından kınama mesajları gelmişti. Hatta Afganistan Talibanı da bir kınama mesajı yayımlayarak "Masum insanların, kadınların ve çocukların kasten öldürülmesi İslam'ın ilkelerine aykırıdır" ifadelerine yer vermişti.

ŞEHİR MERKEZİNDEKİ KAFE BASILMIŞTI
Pazartesi günü ise Avustralya'nın Sydney kentindeki Lindt isimli kafeyi basan bir İranlı, içeridekileri rehin almıştı. Yaklaşık 16 saat süren rehine krizinin sonunda polis kafeye girerek müdahale etmişti. Olayda, sadldırganla birlikte üç kişi ölmüştü.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!