Afganistan'da iki müttefik karşı karşıya geldi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2017 10:20

Alman Bild gazetesi, Afganistan'da NATO görevi nedeniyle ülkede bulunan Alman askerlerinin üzerlerine silah doğrultularak yere yatmaya zorlandığı bir video yayınladı. Habere göre, Alman askerlerinin üzerine silah doğrultan ve zorla yere yatıranlar ise Alman askerleri ile aynı birlikte bulunan Ürdün ordusu mensupları. 2014'te gerçekleşen olayın üstünün örtülmeye çalışıldığı belirtilirken, skandal görüntüler ilk kez ortaya çıktı...

Haberin Devamı

Bild gazetesi, olay nedeniyle bir Alman askerinin bilincini kaybettiğini yazdı. Ürdün, insani yardım gerekçesiyle Afganistan'da uzun süredir asker bulunduruyor. Görüntülerde kavga ettikleri görülen Alman askerleri ve Ürdünlü askerler Afganistan'da birlikte çalışıyor. 

2014 YILINDA OLDU

Bild gazetesi, Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü’nde (ISAF) görevli Ürdünlü askerlerin Alman askerlerini sıra dayağına çektiği video görüntülerini ve fotoğraflarını yayınladı. Olay, 28 Aralık 2014’te Kabil Havaalanının askeri bölümüne geçişte yaşandı. Bir grup Ürdünlü asker, orada görev yapan Alman General Hans Lothar Domröse’nin muhafız kıtasından üç Alman askeri önce silahla tehdit etti, ardından dipçikle döverek yerlerde sürüdüler. Olay 20 dakika sürdü.

Haberin Devamı

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

O zaman da kamuoyuna yansıyan olay, bilinçli olarak küçük gösterilmeye çalışıldı. Olayı araştırmak için ISAF tarafından kurulan soruşturma komisyonu, “Ceza unsuru yok” diyerek olayı örtbas etti. Alman hükümeti karara itirazda bulunmadı. Bild gazetesinin haberine göre olay çok tehlikeli bir boyut taşıyor. Dayak yiyen Alman askerlerden biri Hamburg Asayiş Şubesi’ne suç duyurusunda bulundu. Olayı araştıran Alman Asayiş Şubesi yetkililerine göre bir Ürdünlü askerin Alman generale eşlik eden bir araca ateş açtığı şüphesi bulunuyor. Olaya, iki hafta önce yaşanan bir kavganın neden olduğu ve Ürdünlü askerlerin Almanlardan rövanş aldığı düşünülüyor. Hamburg Asayiş Şubesi, olayın siyasi nedenle zararsız gösterilmeye çalışıldığı görüşünde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!