Afgan yönetimine şok

Güncelleme Tarihi:

Afgan yönetimine şok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2015 20:36

AFGANİSTAN’ın kuzeyindeki ülkenin en büyük beşinci kenti Kunduz’a yönelik dün sabahın erken saatlerinde büyük bir taarruz başlatan Taliban, kısa sürede şehrin yarısından çoğunu ele geçirdi.

Haberin Devamı

Bunun Taliban’ın bir vilayet başkentine yaptığı en büyük saldırı olduğu ifade edildi. Ele geçirilen yerler arasında bir mahkeme binası, bir hastane ve bazı hükümet binaları bulunuyor. İngiliz haber ajansı Reuters’e konuşan görgü tanıkları, kentin ana meydanına da Taliban bayrağı çekildiğini anlattı. Kunduz Vilayeti Vali Yardımcısı Abdullah Danişi, valilik binasından yarım kilometre uzakta şiddetli çatışmalar yaşandığını söyledi. Diğer bölgelerden yardım geleceğini söyleyen Danişi, kentin tamamen Taliban’ın eline geçmeyeceğini ifade etti. NATO, geçtiğimiz yıl Afganistan’daki askeri gücünün büyük kısmını çekmişti.

Hastaneyi ele geçirdiler

Kunduz polis sözcüsü Sayif Servar Hüseyni ise Taliban militanlarının Kunduz’da bir hapishaneyi ele geçirdiğini ve aralarında Taliban üyesi olan 500 mahkumu serbest bıraktığını bildirdi. Bu arada, Taliban militanları ele geçirdikleri hastane içinde çektikleri fotoğrafları sosyal medyada paylaştı. Taliban’ın Kunduz’da ilerlemesi üzerine bölgeden ayrılmak için yola çıkanlar oldu. Ancak güvenlik güçleri, havaalanına gelen onlarca kişiyi geri çevirdi. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, “Mücahitler Kunduz halkına herhangi bir zarar vermekten kaçınıyor” diyerek kent sakinlerine evlerinden çıkmamaları uyarısı yaptı. Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani’nin sözcüsü, Gani’nin Kunduz’daki güvenlik komutanlarıyla ‘sürekli bağlantı’ halinde olduğunu ve Kunduz’daki durumun ‘değişken’ olduğunu kaydetti. Bu arada, bir süredir Afgan coğrafyasında etkin olma mücadelesi yürüten IŞİD’in önceki gün ülkenin güneyindeki Nangarhar Vilayeti’nde polis noktalarına saldırdığı ve 60 IŞİD militanının ve 2 polisin öldüğü belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!