Afgan seçmene gözdağı saldırısı

Güncelleme Tarihi:

Afgan seçmene gözdağı saldırısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2009 00:00

Afganistan’da başkanlık seçimlerine saatler kala Taliban da saldırılarına hız verdi.

Haberin Devamı

Sandığı boykot eden Taliban’ın Kabil’in varoşunda düzenlediği NATO konvoyuna yönelik intihar saldırısında en az 7 kişi öldü, 50 kişi yaralandı. Taliban tehdidine rağmen Afganlar, sandığa gitmekte kararlı.
İntihar saldırısından önce saldırganlar, başkanlık sarayını hedef aldı. Havan topu saldırısında ölen ya da yaralanan olmadı. NATO, Afganistan’daki şiddet eğitilimin artma eğilimi göstermesine rağmen seçim günü operasyon düzenlemeyeceğini yineledi. Taliban Sözcüsü Zabiullah Mücahid, saldırıyı üstlendi, halka sandıklardan uzak durması çağrısında bulundu.
Karzai şanslı
Yarın yapılacak seçimlerden Hamid Karzai, yeniden seçilmek için aralarında iki kadının da bulunduğu 40 diğer adayla yarışacak. Eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah’ın ile eski Dünya Bankası çalışanı Eşref Gani’nin Karzai’nin ilk turda kazanmasını zorlaştırabileceği söyleniyor. Afgan Yönetimi dün seçime katılımın yüksek olması için uluslararası ve yerel medyaya Taliban’ın saldırı haberlerini karartma çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Sandığın ağır işçileri

Taliban’ın devrilmesinden sonra ikincisi düzenlenen başkanlık seçimlerinde 17 milyon kişinin oy verme hakkı bulunuyor. Ülke genelinde 7 bin seçim sandığı kuruldu. Dağlık köylere, seçim sandıkları eşeklerle taşındı. Seçim Komisyonu’na göre 3 binden fazla eşek ve katır, seçim hazırlıkları için seferber edildi.

Oy pusulaları satışa çıktı

İNGİLİZ Yayın Kurumu BBC, Afganistan’da  Perşembe günü yapılacak devlet başkanlığı seçimi öncesinde, binlerce oy pusulasının satışa çıkarıldığını ve oy karşılığında binlerce dolar rüşvet teklif edildiğini öne sürdü. BBC, Afganistan’daki muhabirinin seçim öncesinde yaptığı araştırmaya dayanarak verdiği haberde, hile ve yolsuzluk iddialarını kimliğini belli etmeden araştıran muhabire, tanesi 10 dolardan 1000 adet oy pusulasının teklif edildiğini bildirdi. Bağımsız bir gözlemci kuruluş tarafından verilen bilgide de, yolsuzluk iddialarının araştırılmadığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!