Afgan aileyi Türkiye kavuşturdu

Güncelleme Tarihi:

Afgan aileyi Türkiye kavuşturdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2017 16:16

Danimarka’daki ailesine ulaşmak için Afganistan’dan binlerce kilometre yürüyerek Erzurum’a giden ve donmak üzereyken bulunan 9 yaşındaki Abdul Samir Zaheri, Türk Kızılayının çabalarıyla ailesine kavuştu.

Haberin Devamı

ABDUL Samir Zaheri, yaklaşık 2 yıldır ayrı kaldığı ailesine kavuşmak için Afganistan’dan yürüyerek Erzuruma gitti. Elleri donarak kagren olan Samir’in dayısı, ölmesinden korktuğu yeğenini Erzurum’un Pasinler ilçesinde bir dinlenme tesisine bıraktı. Samir’i tesislerde gören vatandaşlar ise yetkililere haber verdi ve 9 yaşındaki çocuk tedavi altına alındı. Yurtdışına kaçmaya çalışan dayısı ise botları batınca Erzurum’a döndü. Yeğeninin tedavi altında olduğunu öğrenince de çocuklarıyla birlikte yoluna devam etti. Çocuk yuvasına yerleştirilen 9 yaşındaki Samir’in aile özlemi ise Türk Kızılayı ve Danimarka Kızılhaçı işbirliğinde yürütülen yoğun girişimler sonucunda mutluluğa dönüştü.

Afgan aileyi Türkiye kavuşturdu

Haberin Devamı

HADİS SHİVA SAHİP ÇIKTI

Anne ve babasının iki yıl önce üç küçük kardeşini alarak Afganistan’dan Danimarka’ya doğru yola çıktığını, kendisiyle ağabeyini de daha sonra yanlarına almayı planladıklarını anlatan Samir, “Arabasızdık. Kar ve buz vardı. Binlerce kilometre yürüyerek dağları aştık. Ellerim şişti. Sonra da buldular, hastaneye götürdüler beni. Orada da doktorlar iyileştirdiler ve yuvaya getirdiler” dedi.
Samir, Tedavisinin ardından okula gittiğini ve yuvadaki arkadaşları sayesinde Türkçe öğrendiğini, Türkiye’yi çok sevdiğini söyledi.
Afgan asıllı üniversite öğrencisi ‘Gönüllü anne’ Hadis Shiva’nın (21) kendisine Türkiye’de çok yakın ilgi gösterdiğini ve Shiva ile sık sık görüştüğünü belirten Samir, ailesiyle de internet üzerinden irtibat kurduğunu anlattı.

DÜNYAYA YENİDEN GELMİŞ GİBİ

Samir’i, Erzurum’daki günlerinde bir an olsun yalnız bırakmayan gönüllü anne Hadis Shiva ise kendisinin de ailesiyle savaştan kaçarak 2011’de Türkiye’ye geldiğini anlattı. Shiva, Samir’i ilk kez hastanede gördüğünü ifade ederek, “Tekerlekli sandalyedeydi ve çok korkmuştu. ‘Biz neredeyiz? Anneme götürecek misiniz beni?’ gibi sorular soruyordu. İyileşip iyileşemeyeceğini hiç düşünmüyordu. Sadece ailesine kavuşup kavuşamayacağını merak ediyordu. Doktorlar ilk başlarda ‘Eli kesilebilir.’ diyordu. Sonra çok şükür kurtardılar Samir’i. İki ay hastanede tedavi gördü. Samir’i kardeşim gibi benimsedim. Hafta sonları ilk aklıma gelen onu almak oluyordu. Samir çok iyi bir çocuk, çok güçlü. Çocuklar inşallah dünyada rahat yaşasınlar, ailelerinden uzak kalmasınlar. Çok zor. Onu çok özleyeceğim. Mültecilik çok zor. Bir yerden başka bir yere gitmek zorunda kalmak kolay değil. Hiç tanımıyorsun, dil bilmiyorsun. Sanki bir daha dünyaya geliyorsun. Öyle bir histir. Bunların hepsinin nedeni savaş. Savaşın bitmesini istiyoruz.”

Haberin Devamı

Afgan aileyi Türkiye kavuşturdu

ÖLÜM YOLUNDAN GEÇTİK

Samir, Danimarka’ya gitmesine bir gün kala internet üzerinden annesi Raşide, babası Cemil ve kardeşleriyle görüştü. Baba Zaheri, oğullarını çok özlediklerini ve bir an önce kavuşmayı arzu ettiklerini söyledi. Danimarka’ya yaptıkları göçün öyküsünü paylaşan Baba Zaheri, “O kadar büyük sıkıntılarımız vardı ki, iki çocuğumu Afganistan’da bırakmaya mecbur kaldım. Afganistan, İran, Türkiye, Pakistan, Kıbrıs, Yunanistan hepsini geçtik. Ölüm yolundan geçtik. 45 gün ormanlarda yürüyerek, denizleri botla geçerek geldik Danimarka’ya. Bir çocuğum hâlâ o süreci atlatamadı, geceleri uyuyamıyor” dedi.

Haberin Devamı

Afgan aileyi Türkiye kavuşturdu

MUTLULUĞA ÇEYREK KALA

Günler süren hazırlık ve resmi işlemlerin ardından Samir’in Danimarka’daki ailesine kavuşmak için yola çıkma vakti geldi. Erzurum’da geçen günlerinde kendisine destek olan ve çocuk yuvasında bakıcı annelerinin özverisiyle yaşama tutunan Samir, Danimarka’ya hareket etmeden önce “Amca” dediği Vali Azizoğlu, İl Göç İdaresi Müdürü Özcan ve “Dede” diye hitap ettiği Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı eczacı Güzel ile vedalaştı. Erzurum’da en sevdiği aktivite olan ‘go-kart’a binen, sinemaya giden, Palandöken Dağı’na çıkan ve Türk Kızılayının desteğiyle ailesi ve kendisi için alışveriş yapan Samir, Türkiye’de geçirdiği son hafta sonunu dolu dolu yaşadı.

Haberin Devamı

Afgan aileyi Türkiye kavuşturdu

‘KAYBOLAN OĞLUMU GERİ VERDİNİZ’

Türk Kızılayı ekibiyle İstanbul üzerinden Danimarka’ya hareket eden Samir, heyecanla dolu yolculuğunun sonunda ailesine kavuştu. Kopenhag Havalimanı’nda Samir’i bekleyen Zaheri ailesi, çocuklarını gördükleri anda sevinç çığlıkları ve gözyaşlarına boğuldu. Özlemle kucaklaşan Zaheri ailesi duygusal anlar yaşadı. Samir’in kardeşleriyle ablası Merhaba, sevinçten yerinde duramazken, anne Zaheri, oğlunun ellerini defalarca öptü, bağrına bastı. Baba Zaheri, havalimanında oğullarına kavuşmalarının ardından yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Türkiye devletine, Türkiye’nin bütün insanlarına, Erzurum halkına, Türk Kızılayına, Danimarka Kızılhaçına çok teşekkür ederim. Kaybolmuş oğlumu bana geri verdiniz. Onu bir daha göremeyeceğimizi sanmıştık. Kucağımıza geri verdiniz oğlumuzu. Savaştan kaçan, dilini bile bilmediğiniz bir çocuktu ama ona sahip çıktınız. Mültecilere, savaşta kalan insanlara yardımlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyoruz. Oğlumu buraya getiren, ona ablalık, ağabeylik yapan sizlere çok teşekkür ederim.”
Baba Zaheri, çocuklarının huzur içerisinde büyümesi ve iyi eğitim alarak insanlara hizmet edebilmeleri için Danimarka Kızılhaçından destek istedi. Anne Zaheri de oğluyla kavuşmalarını sağlayanlara minnettar olduğunu söyledi. Ailesine kavuşmanın sevincini yaşayan minik Samir ise, “Anneme kavuştum çok mutluyum. Teşekkür ederim” dedi.

Haberin Devamı

Afgan aileyi Türkiye kavuşturdu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!