Afet NATO'suna burun kıvırmışız

Güncelleme Tarihi:

Afet NATOsuna burun kıvırmışız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2003 02:01

Türkiye'nin, depremden yangına her türlü afette üye ülkelerin yardımına koşan AB Sivil Savunma Sistemi'ne kendi isteğiyle katılmadığı ortaya çıktı.

17 Ağustos Depremi'nde on binlerce vatandaşını kaybeden, her yıl yüzlerce hektar orman alanı yangınlar sonucu küle dönen Türkiye'nin, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu içinde doğal afetlere karşı oluşturulan ‘AB Sivil Savunma Sistemi’ne, kendi isteğiyle katılmadığı öğrenildi.

AB Komisyonu Sözcüsü Beate Gminder, AB Konseyi kararı ile 2002'de faaliyete geçen birime Türkiye'nin kendisinin katılmadığına dikkati çekerek, AB üyesi olmayan ülkelerin katıldığı bu oluşuma Türkiye'nin de istemesi durumunda katılabileceğini vurguladı.

BİZ HARİÇ HERKES ÜYE

Ocak 2002'de çalışmalarına başlayan AB Sivil Savunma Sistemi'ne, AB üyesi 15 ülke ile Türkiye'nin dışındaki 11 aday ülke, Norveç, İzlanda ve Liechtenstein üye oldu. Örgüt, orman yangınları, deniz kazaları, sel ve depreme karşı katılımcı ülkeler arasında koordinasyonu sağlıyor ve bu çerçevede gerekli olan her türlü çalışmayı yapıyor. AB Savunma Sistemi'nin görevleri özetle şöyle:

Katılımcı ülkelerin ormanlarının yangın risk analizini çıkararak üye ülkeleri önceden yangın konusunda uyarıyor.

Brüksel'de oluşturulan bilgi merkezi sayesinde katılımcı ülkeler karşılaştıkları doğal afet ile ilgili ihtiyaçlarını kısa sürede üye ülkelere aktarabiliyor.

Brüksel'deki birim muhtemel ihtiyaçlar konusunda koordinasyonu sağlıyor. Afetler konusunda gerekli olan çalışmaları hayata geçiriyor.

FRANSA'YI SÖNDÜRDÜLER

Brüksel'deki müdahale birimi 24 saat görev başında bulunuyor. Katılımcı ülkeler AB Komisyonu içinde oluşturulan birim sayesinde orman yangınlarına karşı etkin mücadele yapıyor ve bu konuda önceden bilgi sahibi oluyor. Örneğin yaz aylarında Fransa'da çıkan orman yangını için İtalya 1 helikopter, 2 Canadair tipi uçak, İspanya 2 Canadair tipi uçak, Yunanistan 2 yangın söndürme uçağı, Almanya 3 helikopter tahsis etti. Portekiz'deki orman yangınları için ise İtalya 2 Canadair tipi uçak, Almanya ve Norveç malzeme yardımında bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!