AfD yükseliyor partiler gergin

Güncelleme Tarihi:

AfD yükseliyor partiler gergin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2016 14:14

Almanya’da Baden Württemberg, Saksonya Anhalt, Rheinland Pfalz eyaletlerinde 13 Mart’ta eyalet meclisi seçimleri yapılacak. Seçim sonuçları Merkel ve hükümetin mülteci politikasının kabulü ya da reddi anlamına geliyor. Üç eyalette de mülteci karşıtı kampanya yürüten AfD’nin oyları yükseliyor. Koalisyon için diğer partilerin oyları yetmiyor.

Haberin Devamı

Baden Württemberg'te anketler ilk kez Yeşiller'in, CDU’yu geçtiğini gösteriyor. Son ankete göre eyalet Başbakanı Kretschmann'ın Yeşiller'i yüzde 30.5, Wolf liderliğindeki CDU yüzde 30, SPD yüzde 16, AfD yüzde 10, FDP yüzde 7... Üç hafta öncesine göre AfD oylarını daha da artırmış. Bu durumda Yeşiller-SPD koalisyonu tehlikede. FDP üçlü koalisyona sıcak bakmıyor. Tek alternatif Yeşiller-CDU büyük koalisyonu görünüyor.

ALTERNATİF PLAN

SPD ve Yeşiller'in yönetimindeki Rheinland Pfalz’da, CDU'nun başbakan adayı Julia Klöckner seçimleri önde götürüyordu. Ancak seçim tarihine üç hafta kala SPD ile CDU arasındaki oy farkı eriyor. Anketler CDU'nun oylarını yüzde 35, SPD'nin oylarını ise yüzde 33 gösteriyor. Yeşiller yüzde 9, AfD yüzde 8.5, FDP yüzde 7... Seçmenlerin üçte biri kararsız. Bu eyalette de anket sonuçlarına göre SPD-Yeşiller koalisyonu mümkün görünmüyor. SPD CDU arasında büyük bir koalisyona ise iki parti liderinin yanaşmayacağı sanılıyor. İki eyalette de sıkışan CDU, son çıkış olarak Başbakan Merkel'in mülteci politikasına alternatif bir plan önerdi. AfD seçmenlerini kazanmayı amaçlayan bu stratejiye riskli bakılıyor.

KRİZ GÖRÜNÜYOR

Almanya'nın doğu eyaleti Saksonya Anhalt'ta, AfD, SPD'yi geçmiş bulunuyor. AfD'nin oyları anketlere göre yüzde 17, SPD'nin yüzde 16... CDU yüzde 30, Sol Parti yüzde 21 ve Yeşiller yüzde 5... Bu sonuçlara göre Saksonya Anhalt’ta hükümet krizinin yaşanması kaçınılmaz. CDU-SPD koalisyonu yeterli gelmiyor. 13 Mart seçimleri Almanya ve Merkel hükümeti için bir sınav olacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!