Af Örgütü'nden Avusturya'ya ırkçılık suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Af Örgütünden Avusturyaya ırkçılık suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2009 10:54

Uluslararası Af örgütü, son raporunda, Avusturya'da "sistemli ırkçılık yapıldığını" bildirdi.

Örgütün Avusturya genel sekreteri Heinz Patzelt, basına yaptığı açıklamada, özellikle Avrupa Parlamentosu seçimleri arifesinde "ırkçılık, İslamofobi ve insan hakları ihlalinde artış gözlendiğini" söyledi.

Aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisinin (FPÖ) AP seçimleri için hazırladığı afişlerde "yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtı sloganların kullanıldığına" işaret eden Patzelt, "Avusturya'nın devlet olarak bu kışkırtmalara karşı önlem alması gerektiğini" belirtti.

FPÖ ve yetkililerine yönelik cezai bir işlem yapılmasını kastetmediğini ifade eden Patzelt, "Ancak devletin sorumluluk üstlenmesini ve sivil toplum örgütlerinin de bu kışkırtmalara karşı somut tavır alması gerektiğini" kaydetti.

Federal eğitim sisteminde de gerekli değişikliğin yapılarak yurttaşlara eşit ölçüde sağlıklı eğitim verilmesi gerektiğini ifade eden Patzelt, "İnsan haklarına saygı ve toleransın okul sıralarında öğretilmesi ve yaygınlaştırılması gerekir" dedi.

Uluslararası Af örgütünün 2009 yılı raporundaki değerlendirmelere katıldığını belirten Patzelt, "Hiç kimsenin Avusturya'da ırkçılık sorunu olmadığını iddia edemeyeceğini" söyledi.

FPÖ lideri Heinz Christian Strache, AP seçimleri öncesi yaptığı mitinglerde, "Ülkedeki Müslüman toplumunun cami açmasına ve Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğu yolundaki söylemleriyle" tepki topluyor.

Strache'nin seçim afişlerinde Türkiye'nin AB üyeliği karşıtlığına, İsrail'i de dahil etmesi bardağı taşıran son damla oldu. Siyasi parti yöneticileri ve Musevi cemaati bu afişlere sert tepki göstererek, "AB üyeliği için talepte dahi bulunmamasına rağmen İsrail'in isminin afişlere konulmasının Nazi dönemini anımsattığını" belirttiler.

Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ve Başbakan Werner Faymann, Strache'yi "halkı ülkedeki Müslümanlara ve Musevilere karşı kışkırtmakla" suçladı.
Strache'nin bir mitingde eline haç alarak, "kendisi ve partisinin ülkede haçı hakim kılmak istediklerini" söylemesi, Katolik kilisesinin de sert tepkisine neden oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!