Adaletin günü

Güncelleme Tarihi:

Adaletin günü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2003 01:42

Yunanistan'da asrın davası olarak adlandırılan 17 Kasım terör örgütü davası, yedi teröristin cinayetten suçlu bulunmasıyla sonuçlandı.

Türk ve Amerikalı diplomatlara yönelik saldırılarla bir zamanlar Yunanistan'a dehşet salan 17 Kasım terör örgütü davası sonuçlandı. 19 kişinin yargılandığı davada 7 sanık cinayetten suçlu bulundu. Katillerin toplam 45 kez ömür boyu hapis cezası alması beklenirken, 4 sanık beraat etti. Geri kalanların ise 10 ile 20 yıl arası hapis cezasına çarptırılması bekleniyor.

YUNANİSTAN'da asrın davası olarak adlandırılan 17 Kasım terör örgütü davası 7 teröristin cinayetten suçlu bulunmasıyla sonuçlandı.

Türk diplomatlara yönelik suikast ve suikast girişimine katılan suçluların da aralarında bulunduğu 7 teröriste toplam 45 kez ömür boyu hapis cezası verilmesi bekleniyor.

CEZALAR HAFTAYA

Sanıklardan, örgütün liderliğini yaptığı gerekçesiyle 17 Kasım'ın işlediği 23 cinayet dahil tüm eylemlerinden sorumlu bulunan ‘‘Labmros’’ kod adlı Aleksandros Yotopulos (59), terör örgütünün tetikçileri ‘‘Lukas’’ kod adlı Dimitris Kufodinas (45), ‘‘Mihalis’’ kod adlı Savvas Ksiros (41), ‘‘Manolis’’ kod adlı Hristodulos Ksiros (45), ‘‘Stamatis’’ kod adlı Vasilis Corcatos (48) ve ‘‘Haris’’ kod adlı Iraklis Kostaris'in (37) cezalarının gelecek hafta belli olması bekleniyor.

45 KEZ ÖLÜM CEZASI

19 sanıktan dördü beraat ederken cinayetten suçlu bulunan 7 teröriste toplam 45 kez ölüm cezası verilmesi bekleniyor. Yunanistan'da idam cezası olmadığı için en ağır ceza müebbet hapis. Beklenen cezaların alınması halinde bu Yunan tarihinde verilen rekor ceza olacak.

8 KİŞİYE 10-20 YIL

Mahkeme, Kostas Telios, Sotiris Kondilis, Patrokulos Çelendis Thomas Serifis, Kostas Karaçolis, Nikos Papanastasiu, Pavlos Serifis, Dionisis Georgiatis adlı 8 teröristi ise örgütüne üye olmak, banka soygunları düzenlemek ve bombalı eylemlere katılmaktan suçlu buldu. Cinayetlere doğrudan katılmadıkları için en az 10 en fazla 20 yıl hapis cezası verilmesi bekleniyor.

BERAAT EDENLER

17 Kasım terör davasında yargılanan 19 kişiden 4 de beraat etti.

Yunanlı yargıçlar, örgüt üyesi olmakla suçlanıp 9 aydır yargılanan Anestis Papanastasiou, Teologos Psaradelis, Yannis Serifis ile tek kadın sanık olan Angeliki Sotiropulu'nun beraatine karar verdi.

2 bin suçta imzası var

17 Kasım'ın lideri olan Aleksandros Yotopulos (59), örgütün 27 yıllık geçmişinde gerçekleştirilen 2000'den fazla suçtan (19'u cinayete azmettirmek) sorumlu tutuluyor. 19 kez ömür boyu hapse mahkum olması ihtimali var. Bu karar verilirse Yunan tarihinde rekor ceza olacak.

Diplomatlarımızın katili

Dimitris Kufodinas: Baştetikçi. 9 cinayet işledi. Birçok cinayet teşebbüsüne katıldı. Ayrıca 65 bombalı eylem düzenledi. 9 kez ömür boyu hapse mahkum olması bekleniyor. Türk Büyükelçilik Basın Müşaviri Çetin Görgü'yü öldürdüğünü itiraf etti. Sipahioğlu suikastine de katıldı. 19 sanığı mahkeme salonunda, izleyicilerle kurşun geçirmez cam ayırdı. Yunan hükümeti, 2004 Olimpiyatları öncesinde yıllarca çözemediği bu konunun üzerine giderek terörizme karşı kararlılığını tüm dünyaya göstermiş oldu.

17 Kasım onları da vurmuştu

Atina Belediye Başkanı Dora Bakoyanni de 17 Kasım terör örgütünün dul bıraktığı isimlerden biri. Milletvekili eşi Pavlos Bakloyannis, 17 Kasım'ın kurbanlarından. Dora Bakoyanni duruşmayı oğlu Kostantinos ve kızı Alexia ile birlikte izledi. Yanda düğünden bir anı... Pavlos ile Dora mutluluktan uçuyor. Dora’nın diğer kolunda babası ve Yunanistan'ın eski Başbakanlarından Kostantin Miçotakis...

23 kişiyi öldürdüler

17 Kasım terör örgütü 27 yıl içinde Atina'da 2'si Türk diplomatı olmak üzere 23 kişiyi sokak ortasında öldürdü. Bunların arasında Amerikalı diplomatlar, Yunanlı milletvekilleri ve işadamları da bulunuyor.

Milliyetçi, anti-Amerikan ve Marksist olduğunu savunan örgüt adını, cuntanın öğrenci hareketini kanlı bir şekilde bastırdığı 17 Kasım 1973 tarihinden alıyor. Örgüt 16 Temmuz 1991'de ilk saldırıyı Türk Büyükelçilik Müsteşarı Deniz Bölükbaşı'na düzenledi. Bölükbaşı bombalı saldırıdan yaralı olarak kurtuldu. Örgüt 7 Ekim 1991'de Büyükelçilik Basın Ateşe Yardımcısı Çetin Görgü'yü, 4 Temmuz 1994'de de Büyükelçilik Müsteşarı Haluk Sipahioğlu'nu öldürdü. Cinayetlere PKK ve DHKP-C örgütlerinin de karıştığı söylendi.

Sipahioğlu cinayetine üç terörist katıldı. Silahı terörist Savvas Ksiros çekti. Ksiros yakalandıktan sonra polise verdiği ifade de cinayete Dimitris Kufodinas ve Sotiris Kondilis'in de katıldığını söyledi. Ksiros, Kufodinas'ın ise Çetin Görgü'yü öldürdüğünü itiraf etmişti. Ksiros ve Georgiatis ise Bölükbaşı'ya yönelik bombalı saldırıya katıldı.

Yargılama dokuz ay sürdü. Sanıklar kurşun geçirmez cam bölmenin ardında mahkeme salonuna getirildi.

Türkiye bir şampiyondur dayak yersin

Yargılamalar sırasında zaman zaman davanın hakimi Mihalis Margaritis ile sanıklar arasında şiddetli tartışmalar yaşandığı da oldu.

Sipahioğlu cinayetini organize eden baş tetikçi Kufodinas ile yargıç arasında tartışma çıktı. Kufodinas, Türkiye'ye sürekli taviz verildiğini öne sürerek, ‘‘Sürekli taviz verip geri adım atmak çözüm değildir’’ diye bağırdı. Hakim ise Türkiye'yi bir boks şampiyonuna benzetti ve sanığa, ‘‘Geri adım atılıp atılmadığını bilmiyoruz. Ben de bir zamanlar boksördüm. Yunanistan şampiyonu ile karşılaşmıştım. Hep geri adım attım. Geri adım atmasam daha fazla dayak yiyecektim. Dış politika sizin dediğiniz gibi basit değil’’ demişti.

TETİKÇİLER

6 kez ömür boyu

Savvas Ksiros

5 cinayeti var. 3 cinayete katıldı. 62 cinayet teşebüssünde bulundu. 6 kez ömür boyu hapse mahkum olacak. Sipahioğlu cinayetinde tetiği çekti.

5 kez ömür boyu

Hristodulos Ksiros

4 cinayet işledi. Ayrıca 5 cinayete katıldı. 87 cinayet teşebbüsünde bulundu. 5 kez ömür boyu hapse mahkum olacak.

2 kez ömür boyu

Vasilis Ksiros

2 cinayet

işleyip 2 ayrı cinayete de katıldı. En az 1 ya da 2 kez ömür boyu hapse mahkum olması bekleniyor.

2 kez ömür boyu

Vasilis Corciatos

Bir cinayet işledi. Bir cinayete katıldı. 6 cinayete teşebbüs etti. 1 ya da 2 kez ömür boyu hapse mahkum olacak. Türk diplomatlara yönelik saldırılara katıldı.

2 kez ömür boyu

İraklis Kostaris

Bir cinayet ve 3 cinayete teşebbüs suçundan mahkum oldu. 2 kez ömür boyu hapis cezasına çarptırılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!