Acı dolu bir yıl

Güncelleme Tarihi:

Acı dolu bir yıl
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2015 22:41

Hürriyet’in geleneksel yılbaşı testinde geçen defa ‘felaketlerden uzak, umut dolu bir yıl’ temenni etmiştik. Maalesef 2015 zor ve acı dolu bir yıl oldu. Yıla Avrupa umuduyla yola çıkan mültecilerin dramı, savaş ve terör eylemleri damgasını vurdu. Terör örgütü IŞİD’in kanlı saldırıları, hacdaki facialar, Paris katliamı, Rusya ile uçak krizi en çok konuşulan olayların başında geldi. Yeni umutlarla, yeni yıla ‘Merhaba’ demişken 2015 ile ilgili hafızanızı test etmeye ne dersiniz?

Haberin Devamı

Acı dolu bir yıl

1- O fotoğraftan önce de neredeyse her gün mülteci faciası haberi ajanslara düşüyordu. Ancak DHA muhabiri Nilüfer Demir’in 2 Eylül’de çektiği fotoğraf dünyayı sarstı. Aylan Kurdi’nin (3) Bodrum sahiline vurmuş cansız bedeni karşısında dünya Suriyeli mültecilere daha fazla ‘duyarsız kalamadı’. Aylan, Suriye’nin hangi şehrinde son yolculuğuna uğurlandı?

a) Kobani
b) Humus
c) Halep

2- Fransa bu yıl terör saldırılarıyla sarsıldı. Paris katliamından önce 7 Ocak’ta siyasi hiciv dergisi Charlie Hebdo’ya ve bir Yahudi koşer markete terör saldırıları düzenlendi. 12 kişinin öldüğü saldırıyı El Kaide’nin Yemen kolu düzenledi. 40’dan fazla dünya lideri, saldırıları protesto etmek için düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüşü’ne katılarak kol kola yürüdü. Bu yürüyüşe katılmadığı için ülkesinde tepki çeken lider kimdi?

Haberin Devamı

a) ABD Başkanı Obama
b) Fransa Cumhurbaşkanı Hollande
c) Ürdün Kralı Abdullah

3- Önce 11 Eylül’de Kâbe’deki vinçlerden birinin düşmesiyle 107 hacı adayı korkunç şekilde can verdi. Bu kazadan sadece 13 gün sonra, Kurban Bayramı’nın ilk gününde bu kez Mina’da izdiham felaketi yaşandı. Suudi yetkililere göre izdihamda 769 hacı adayı öldü. Ancak yabancı ajanslara göre Suudi yetkililer gerçekleri gizliyor ve can kaybı en az 2411. En çok vatandaşı ölen ülke hangisiydi?

a) Endonezya
b) Mali
c) İran

4- 24 Mart günü Alman GermanWings’e ait Airbus A320 tipi uçak, Barcelona’dan Düsseldorf’a giderken Fransız Alpleri’ne çakıldı. 150 kişinin öldüğü facia, daha önceki uçak kazalarına benzemiyordu ve günlerce konuşuldu. Uçağın düşme nedeni neydi?

a) Co-pilot intihar amaçlı uçağı kasten düşürdü
b) Teknik arıza
c) Terör olayı

5- Sesi muazzam. Çıkış parçasıyla tüm dünyada fırtınalar estirdi, video klibi YouTube’da izlenme rekoru kırdı. Türkiye’de ayrıca Ahmet Kaya’nın ‘Acılara Tutunmak’ adlı şarkısından alıntı yaptığı iddiaları günlerce konuşuldu. İngiliz şarkıcı Adele’in üçüncü stüdyo albümünün adı nedir?

Haberin Devamı

a) Hello
b) 25
c) Don’t You Remember

6- NASA’nın gözü Mars’ta. Belki bir astronotun Mars’a ayak basmasına daha 15-20 yıl var ama bu yıl basın toplantısıyla açıklanan keşif, tarihe “insanlık için dev adım” olarak geçti. Tüm dünyada heyecan yaratan, Mars’la ilgili “yılın bilim olayı” neydi?
a) Akan su izleri bulundu
b) Patates büyütülecek
c) Cam kalıntıları bulundu

7- Paris katliamını gerçekleştiren ve planlayan sekiz saldırgandan en az dördü, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki bu semtten. Brüksel’in en fazla yabancı kökenli barındıran, işsizlik oranının en yüksek olduğu yerleri arasında. Cihatçıların yuvası haline gelen, “Avrupa’nın Rakka’sı” başlıkları atılan semtin adı nedir?
a) Molenbeek
b) Saint-Denis
c) Saint-Gilles

Haberin Devamı


8- 31 Ekim’de Rus Metrojet A-321 yolcu uçağı, Mısır’da Sina yarımadasında düştü. Çoğu Rus yolcu 224 kişi öldü. Terör örgütü IŞİD, “uçağı biz düşürdük” açıklaması yaptı. Rus yetkililer, başta kabul etmeseler de olayın terör saldırısı olduğunu, uçağa bomba konulduğunu açıkladılar. Peki büyük güvenlik açığının yaşandığı uçağın havalandığı, Kızıldeniz kıyısındaki turizm cennetinin ismi nedir?
a) Hurgada
b) İskenderiye
c) Şarm El-Şeyh

Acı dolu bir yıl


9- 2015’in Kasım ayı, Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesiyle patlak veren krize sahne oldu. “Türkiye hava sahamız ihlal edildi” açıklaması yaptı. Rus yetkililer, “Uçağın Türkiye’nin hava sahasını ihlal etmediğini gösteren kanıtlara sahibiz” iddiasında bulundu. İki ülke arasında özellikle Putin-Erdoğan dostluğuyla şekillenen iyi ilişkiler, tepetaklak oldu. Türkiye’nin düşürdüğü savaş uçağının modeli neydi?
a) F-16
b) Su-24
c) MiG-17

Haberin Devamı

10- Mardin’de doğdu Aziz Sancar, DNA onarımı alanındaki çalışmalarıyla 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü aldı. Etnik kökeni, bir zamanlar ülkücü olduğu haberleri tartışılırken Sancar, röportajlarında Cumhuriyet’in imkânları ile okuduğunu, devletin kendisine sağladığı olanaklara müteşekkir olduğunu söyledi. Sancar ödülünü hangi meslektaşlarıyla paylaşmıştı?
a) Tomas Lindahl/ Paul Modrich
b) Eric Betzig/ Stefan W. Hell
c) Martin Karplus/ Arieh Warshel

11- IŞİD’e karşı mücadele etmek için kurulan ABD öncülüğündeki koalisyondaki hangi Avrupa ülkesi Suriye’de terör örgütüne yönelik hava saldırıları düzenlemiyor?
a) Fransa
b) İngiltere
c) Almanya

12- Avrupa bu yıl göçmen akınına sahne oldu. Avrupa’ya giriş yapan göçmen sayısının yüzbinleri bulmasıyla Avrupa Birliği içerisinde büyük kriz yaşanırken, üye ülkeler arasında mültecilere kapılarını kapayıp “Türkiye’ye gitsinler” sesleri yükseldi. Göçmen krizini görüşmek üzere, ekim ayında Türkiye’ye kritik ziyarette bulunan, Time dergisinin “Avrupa’nın borç ve mülteci krizlerinde gösterdiği liderlik” nedeniyle “yılın kişisi” seçtiği lider kim?
a) Angela Merkel
b) David Cameron
c) François Hollande

Haberin Devamı

Acı dolu bir yıl

13- İngiliz Prensi William’ın Kate Middleton ile evliliği büyük ses getirmişti. Prens George’un (2) doğumu da en az düğün kadar konuşulmuş, basın mensupları hastane önünde canlı yayın yapmıştı. İngiliz basının manşetlerinden düşmeyen aileye bu yıl yeni bir üye daha katıldı. İngiltere tahtının dördüncü sırasına yerleşen 7 aylık Prenses’in ismi nedir?
a) Catherine
b) Charlotte
c) Caitlyn

14- İran ve P5+1 ülkeleri,14 Temmuz’da Viyana’da nükleer anlaşmaya vardı. Ortadoğu’da dengeleri değiştiren anlaşmaya göre, İran’ın nükleer programı konusunda sorumluluklarını yerine getirmesi durumunda uluslararası toplum da ülkeye yönelik yaptırımları kaldıracak. Diplomasi yeteneğiyle müzakerelerin başarıyla sonuçlanmasında büyük rol oynadığı yazılan, ülkesinde kahraman gibi karşılanan, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen İran’ın Dışişleri Bakanı’nın adı nedir?
a) Abbas Arakçi
b) Cevad Zarif
c) Ali Laricani

15- 13 Kasım... Bir cuma akşamı... Dünya, Fransa’nın başkenti Paris’te art arda meydana gelen IŞİD saldırılarıyla dehşete düştü. 130 kişinin katledildiği katliamda en büyük can kaybı Bataclan konser salonunda yaşandı. Üç intihar bombacısı, Kalaşnikof silahlarıyla konsere gelenlere kurşun yağdırdı, bombalarını patlattı, 89 kişi yaşamını yitirdi. O akşam kan gölüne dönen salonda sahneye çıkan grubun adı nedir?
a) Eagles of Death Metal
b) U2
c) Goodbye to Gravity

16- Suriye’de 15 bin kadar militanı bulunduğu tahmin edilen İslam Ordusu’nun lideri, geçen hafta ordunun düzenlediği hava saldırısında öldü. Suriyeli muhalifler yas ilan ederken, BM destekli siyasi çözüm çabalarının darbe alacağı yorumları yapıldı. Fatih Camii’nde gıyabi cenaze namazı da kılınan muhalif liderin adı nedir?
a) Zehran Alluş
b) Ebu Hammam el Buveydani
c) Ömer El Şişani

Acı dolu bir yıl

17- Star Wars hayranlarının bekleyişi 14 Aralık’ta sona erdi. Ve sinema tarihinin kült serisi Star Wars’ın yeni filmi ‘Güç Uyanıyor’, dünya çapında 1 milyar dolarlık hasılat elde ederek sinema tarihinde bu rakama en hızlı ulaşan film oldu. Karakterlerin oyuncakları, maskeleri, giyim eşyalarıyla dev bir ekonomi oluştu. Yapımcılar için bile bu ilgi sürpriz oldu. ‘Güç Uyanıyor’, serinin kaçıncı filmi?
a) 6
b) 7
c) 5

18- Donald Trump... ABD’de Cumhuriyetçi Parti’den başkan aday adayı. Meksikalılara, Suriyeli mültecilere yönelik yaptığı ırkçı açıklamalar anketlerde oy olarak geri döndü. Oyu arttıkça daha da ileri gidip “Müslümanların ABD’ye girişi yasaklansın” çağrısı yaptı. Sadece Müslümanlardan değil, tüm dünyadan tepki çekse de rakipleriyle arasındaki farkı yüzde 19’a çıkardı. 2016 yılında adından daha çok söz ettireceği kesin. Siyasette “yeni” olan Trump’ın babadan kalma asıl mesleği ne?

a) Emlakçılık
b) Oyuncu
c) Avukat

19- Sadece Suriye ve Irak’ta değil, Avrupa’da da büyük katliamlar gerçekleştiren Irak Şam İslam Devleti’nin bu yıl elindeki toprakların yüzde 14’ünü kaybettiği açıklandı. Aşağıdaki şehirlerden hangisi bu yıl IŞİD’in kontrolü kaybettiği şehirlerden biri değil?

a) Ramadi
b) Tel Abyad
c) Palmira

20- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye basının her zaman ilgisini çekmiştir. Sadece siyasi gelişmeler değil, Putin’in ne kadar atletik olduğu bile gazete sayfalarını süslüyor. Ancak bu yılın son birkaç ayında neredeyse her gün Putin’i konuştuk. Putin’in açıkladığı, kendisine göre 2015 yılının en önemli olayı nedir?

a) Rusya’nın Suriye’de hava saldırıları başlatması
b) Türk uçağının düşürülmesi
c) Zafer Günü’nün 70’inci yıldönümü.

CEVAP ANAHTARI

1) a
2) a
3) c
4) a
5) b
6) a
7) a
8) c
9) b
10) a
11) c
12) a
13) b
14) b
15) a
16) a
17) b
18) a
19) c
20) c

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!