Acaba Fehriye de gönderilir mi

Güncelleme Tarihi:

Acaba Fehriye de gönderilir mi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2006 00:00

Belçika, cezaevlerindeki kalabalık nedeniyle yeni bir uygulama başlatıyor: Bu ülkede suç işleyen yabancı mahkumların cezalarını çekmek üzere ülkelerine gönderilmesi. Terörist Fehriye Erdal’ın bu kapsama girip girmeyeceği tartışma konusu oldu. Hukukçulara göre öncelikle Türkiye’nin Erdal’ı istemesi gerekir.

BELÇİKA, ülkede suç işleyerek mahkum olan yabancıların cezalarını çekmek üzere kendi ülkelerine gönderilmelerine ilişkin bir uygulamayı başlatıyor. Belçika Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Laurette Onkelinx’in bizzat dile getirdiği uygulama, çok dolu olan hapishanelerde yer açılması açısından yararlı görülüyor. Belçika Yabancılar Polisi şimdiden, ülkelerine gönderilebilecek yabancı mahkumların sayımını yaptı ve ilgili bakanlığa gönderdi.

Belçika’da başlatılacak olan bu uygulamanın, terörist Fehriye Erdal’ın durumuna ne şekilde yansıyabileceği tartışma konusu oldu. Avrupa Konseyi’nin "Suçluların iadesi" sözleşmesinin gündeme gelebileceği belirtildi.

BELÇİKA ’ŞARTLI İADE’ DİYEBİLİR

Erdal ile ilgili olarak şu seçenekler ortaya çıkıyor:

Bu durumda Türkiye’nin talepkar olması gerekiyor.

Fehriye Erdal’ın da Türkiye’yi gitmeyi istemesi gerekiyor.

Avrupa Suçluların İadesi Sözleşmesi’ne hem Türkiye’nin hem de Belçika’nın taraf olması nedeniyle iki ülke anlaşarak, mahkumun isteklerinin aksine iadeyi gerçekleştirebilirler.

Ancak bu durumda da Belçika’nın Türkiye’ye "şartlı iade" yapması mümkün olabilir.

Belçika Türkiye’den Erdal’ın sadece Belçika’da işlediği suçlardan mahkum olarak yatırılmasını, Sabancı davası ile ilgili yargılanmamasını talep edebilir.

Hukukçulara göre Erdal Belçika’da işlediği suçlardan yaklaşık beş yıla mahkum olabilir. Bunun bir yılını yatmış olması nedeniyle dört yılını yatması için cezaevine konur ve yasalara göre bazı indirimler sonrasında iki yıl da serbest kalır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!