AB’yi gelecek korkusu sardı

Güncelleme Tarihi:

AB’yi gelecek korkusu sardı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2016 23:41

İNGİLTERE’nin ayrılma kararı (Brexit) almasının yarattığı büyük soru işaretleri, bir türlü üstesinden gelinemeyen mülteci krizi, güven vermeyen ekonomi, üye ülkeler arasında tavan yapan anlaşmazlıklar ve sokaktaki vatandaşın güveninin dibe vurması nedeniyle Avrupa Birliği’ni (AB) gelecek korkusu sardı.

Haberin Devamı

Çarşamba günü AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in yaptığı, ‘varoluşsal kriz’ uyarısı, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, “Kritik durumdayız” vurgusu, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın “Ya birlikte çalışırız ya da dağılırız” mesajı korkunun sanal olmadığının önemli göstergeleri.


İngiltere olmaksızın Slovakya’nın başkenti Bratislava’da toplanan liderler bir yandan Brexit sonrası AB’nin sağlam temeller üzerinde devamını sağlama amaçlı önlemleri diğer yandan da yapısal ve sokaktaki vatandaşı doğrudan etkileyen sorunları giderecek adımlar konusuna kafa yordular. Bratislava Zirvesi, AB ülkelerinin göç, terörle mücadele, küreselleşmeyi kontrol altında tutma gibi konularda hem coğrafi hem de ideolojik anlamda bölünmüş olduğunu gösterse de ‘birlikte çalışma’ ve ‘sorunlara somut çözüm bulma’ taahhütleri öne çıktı. AB’nin öncelikli hedefleri, dış sınırların güvenliğini artırmak, ekonomi alanında küresel güç olmak, istihdam yaratmak ve gençliğe umut veren bir yapıya bürünmek olacak.

Haberin Devamı

6 AY SÜRE VAR

Önümüzdeki altı ay AB açısından kritik öneme sahip olacak. Bratislava’da masaya gelen konular Şubat 2017’de Malta’da yapılacak benzer nitelikli bir zirvede tekrar ele alınacak. Nihai hedef ise birliğin geleceğine ilişkin konuları, 25 Mart 2017’de AB’nin kurucu belgesi olan Roma Antlaşması’nın 60’ıncı yıldönümü bağlamında yapılacak zirvede somut kararlara çevirip hayata geçirebilmek. Almanya ve Fransa’da 2017’de seçim yapılacak olması, Hollanda ve Avusturya başta olmak üzere çok sayıda üye ülkede popülist ve aşırı sağcı akımların zemin kazanması bir yandan AB’nin kendine çeki düzen vermesini kaçınılmaz kılarken diğer yandan liderlerin ‘ulusal çıkarları bir kenara bırakıp Avrupa için reform yapma’ kapasitesini kısıtlayan bir etki yaratıyor.

MERKEL: DURUM KRİTİK

Zirve öncesinde AB’nin durumuna ilişkin en net mesajlardan birini Merkel verdi. “Avrupa’nın sorunlarını tek bir zirveyle hemen çözmemiz beklenmemeli, kritik durumdayız” diyen Merkel, “Eylemlerimizle daha iyisini yapabileceğimizi göstermeliyiz” diye konuştu. Hollande da herkesin durumun farkında olduğunu ve Avrupa’nın geleceği konusunda soru işaretleri bulunduğunu belirterek, “Ya dağılma yönünde hareket edeceğiz ya da yeni bir momentum enjekte etmek için birlikte çalışıp Avrupa projesini yeniden başlatacağız” dedi. Zirve sonrasında örneğine az rastlanır şekilde ortak basın toplantısı düzenleyen Merkel ve Hollande’ın mesajları daha olumluydu. Bratislava’nın başlangıç noktası olduğuna değinen Merkel, “Büyük konuşmalar bitti, zaman eylem zamanı” derken Hollande, “Avrupa ilerleyebilir ve ilerlemeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI’

Yasa dışı göç konusunu ayrıntılı olarak ele aldıklarını da belirten Hollande, “Türkiye ile varılan anlaşmanın uygulanması dahil, hiçbir şey bir kenara itilmiş değil” dedi. Avusturya Başbakanı Christian Kern da, “Türkiye bugüne kadar yükümlülüklerini yerine getirdi. Bunun gelecekte de böyle olacağını tahmin ediyorum ama bunun bir garantisi yok. AB kesinlikle hazırlıksız yakalanmamalı” diye konuştu. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise “Benim değerlendirmeme göre, Bulgaristan-Türkiye sınırına 200 sınır muhafızı gönderilmeli, 50 araç için mali kaynak sağlanmalı” açıklaması yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!