AB’ye Türkiye’den üç net mesaj

Güncelleme Tarihi:

AB’ye Türkiye’den üç net mesaj
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2017 22:44

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik dün AB Komisyonu nezdinde gerçekleştirdiği üst düzey görüşmelerde, “üyelik dışı formüle kapalıyız”, “fasıllar açılmalı” ve “Gümrük Birliği güncellensin” mesajlarını verdi.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği (AB) - Türkiye ilişkilerinde son dönemde zirveye tırmanan gerginliğin azaltılmasına yönelik çaba yoğunlaşmaya başladı. 30 Kasım’dan bu yana Brüksel’de temasta bulunmayan AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik’in dün AB Komisyonu nezdinde yaptığı üst düzey görüşmeler ilişkileri tekrar rayına oturtma çabasının ilk adımlarından olması açısından önemliydi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘Avrupa Günü’ mesajı Brüksel’de olumlu karşılanırken Çelik, AB’de sıkça dile getirilen, ‘üyelik dışı ilişki’ formülüne kapıyı kapadı. Temaslarında, ilişkilerin durumu ve geleceği konusunda ‘netlik ayarı’ odaklı yaklaşım benimseyen Çelik, üç temel mesaj verdi:

 ÜYELİK DIŞI FORMÜLE KAPALIYIZ: AB ile ilişkilerde bir kopma olmadığının altını çizen Çelik, ilişkileri tam üyelik çerçevesinde yürütmekte istekli olduklarını belirterek, “Katılım müzakerelerini bir kenara not edelim, diğer işlere bakalım gibi bir yaklaşımı biz asla kabul etmeyiz” dedi.

Haberin Devamı

 FASILLAR AÇILMALI: Türkiye’ye yönelik eleştirilerde medya ve yargı bağımsızlığı gibi konular öne çıkıyor. Çelik bu noktadan hareketle bu alanları ilgilendiren 23’üncü (yargı ve temel haklar) ve 24’üncü (adalet, özgürlük ve güvenlik) başlıkların açılması çağrısı yaptı. Çelik, “Türkiye’deki demokrasiyi önemsiyorsanız fasıl açacaksınız. Eğer fasıl açmıyorsanız o zaman bu eleştirileri niye yapıyorsunuz” diye konuştu. Her iki başlık da yıllardır Kıbrıs Rum Kesimi tarafından tek taraflı şekilde bloke edilmiş durumda.

 GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLENSİN: Türkiye’nin öncelikli beklentileri arasında Gümrük Birliği’nin güncellenmesi yer alıyor. Komisyon bu konuda yeşil ışık yaktı, ama konu AB Konseyi’nde sürüncemede. Çelik sürecin bir an önce başlatılması gerektiğini belirterek ‘her iki tarafın çıkarları ve paylaştıkları ortak değerler açısından’ bunun önemli olduğunu söyledi.

JUNCKER’DEN 25 MAYIS MESAJI

AB Komisyonu Başkanı Juncker, resmi programına yansıtılmayan bir adım atarak Çelik, AB Komisyonu Başkan Yard. Timmermans ve Göçten Sorumlu Komiser Avramopoulos arasındaki üçlü toplantıya katıldı. Juncker, 25 Mayıs’taki NATO Zirvesi’nde AB Konseyi Başkanı Tusk’un da katılımıyla Erdoğan ile görüşülmesinin yararlı olacağı mesajı verdi. Olası görüşme zirve formatında olmayacak.

HAHN’A SİTEM

Haberin Devamı

Son dönemde Türkiye konusunda AB Komisyonu’nun çizgisini zorlayacak düzeyde çıkış yapan Genişlemeden Sorumlu Temsilci Johannes Hahn ile yapılan görüşme Çelik’in en merak edilen temaslarından biriydi. Çelik, “Genişleme Komiseri, bütün siyasi mülahazaların, bütün siyasi değerlendirmelerin dışında makul ve dengeli bir retorik kullanmalıdır. Şimdiye kadarki bütün genişleme komiserleri de böyle yaptılar zaten” dedi. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!