AB'ye girmezsek mahvolmayız

Güncelleme Tarihi:

ABye girmezsek mahvolmayız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2001 02:06

New York'ta basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Türkiye'nin dış politikasına ilişkin önemli mesajlar iletirken, ‘‘AB'ye girmezsek mahvolmayız. Ama mutlaka gireceğiz’’ dedi.

Basın toplantısı sırasında AB konusuna değinen Cem, Şunları söyledi: ‘‘AB üyesi olamazsak, gecikirsek biz mahvolacak mıyız? Elbette hayır. Türkiye, demokrasisini AB'ye borçlu değil. Veya demokrasisinin gelişmesi AB üyeliği ile sağlanacak değil. Bunu zaten gerçekleştireceğiz. Ama AB ile beraberlik ve üyelik, bizim bu gelişme, ilerleme sürecimizi daha da hızlandıracak çok büyük bir faktör. Umarım, AB ile giderek daha yakın ilişkilerimiz olsun ve bir üyelikle sonuçlansın.

Avrupa Güvenlik ve Savunma oluşumunda da Türkiye yer almak istiyor. Menfaatimiz açısından içinde olmamız lazım. Buna çalışıyoruz. Türkiye AGS dışında, askeri organizasyon dışında kalmaya razı olsun diyenler var.

Bizim hükümetimizin yaklaşımı bu değil. Uzlaşmaya dönük çalışmaktayız. Ama kimse de Türkiye'nin dışişleri bakanlığından Türkiye'yi saf mevkiine koymasını beklemesin. Geleceğimizi saflıkla tanımlanabilecek bir noktaya düşürmeyiz. 26 Kasım'da Ankara'da ABD, İngiltere ve Türkiye bir araya gelecek. Bir çözüm egzersizi yapacağız.’’ BM'de 22 dışişleri bakanıyla görüşen, çok uluslu toplantılara katılan Cem, yarın New York'tan ayrılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!