AB’nin Türkiye frekansı tutmuyor

Güncelleme Tarihi:

AB’nin Türkiye  frekansı tutmuyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2017 23:08

AVRUPA Parlamentosu’nda önceki gün kabul edilen ve ‘müzakerelerin gecikmeksizin askıya alınması’ vurgusuna da yer verilen rapor, Avrupa Birliği kurumları arasında Türkiye konusunda ortak bir yaklaşımın olmadığını bir kez daha ortaya koydu.

Haberin Devamı

Daha önce, AB müktesebatında yeri olmamasına rağmen, müzakerelerin dondurulması fikrini ortaya atan, Kati Piri tarafından hazırlanan son raporda bunu bir adım ileri götüren AP’nin tavrı AB’nin mevcut tavrıyla da uyumlu değil. AB Komisyonu, müzakerelerin askıya alınması fikrine karşı, bu fikre AB üyeleri arasında da Avusturya dışında kimse destek vermiyor.

25 TEMMUZ KRİTİK

AB Komisyonu, AP’nin aksine Türkiye ile ilişkileri rayda tutma, değer ve ilkelerden taviz vermeden ortak çıkara dayalı alanlarda mümkün olduğu kadar ilerleme odaklı bir strateji izliyor. Bu bağlamda 25 Temmuz önemli bir tarih olacak. Brüksel’de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Ömer Çelik’in katılacağı Siyasi Diyalog Toplantısı, ilişkilerin mevcut durumunun değerlendirileceği ve geleceğe yönelik net sinyallerin verileceği bir platform işlevi görecek.

Haberin Devamı

TUSK BİLGİLENDİRECEK

Üye ülkeler arasında ise 25 Mayıs’ta AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verdiği yol haritasından kaynaklanan bir rahatsızlık söz konusu. Rahatsızlık belgenin içeriğinden çok Juncker’in kendilerinden habersiz adım atmış olmasından kaynaklanıyor. ‘Brüksel görüşmesi’ bugün başlayacak AB Zirvesi’nin konuları arasında yer alacak. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, üye ülke liderlerine görüşmeyle ilgili detaylı bir sunum yapacak. AB, zirve sonuç bildirisinde de Türkiye ile göç odaklı 18 Mart mutabakatının tam ve ayrımcılık yapılmaksızın tüm boyutlarıyla uygulanmasına yönelik bağlılığını yineleyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!