AB'nin en sancılı zirvesi

Güncelleme Tarihi:

ABnin en sancılı zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

AB içinde olsun veya olmasın tüm gözler 7-8 Aralık tarihleri arasında Fransa'nın Nice kentinde yapılacak, hayati önemdeki AB zirvesine çevrildi. AB dışişleri bakanları, Nice Liderler Zirvesi'ne hazırlık amacıyla dün Brüksel'de bir araya geldiler ve baş ağrıtan şu konuları masaya yatırdılar.

OY SİSTEMİ

Almanya ile Fransa arasındaki oy hakkı çekişmesi, tüm AB'ye yayılmış durumda ve AB'nin geleceğini tehdid ediyor. AB'nin en büyük ülkeleri Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya'nın, AB Bakanlar Konseyi'nde 10'ar, orta boy ülkeye örnek İspanya'nın 8 ve en küçük üye Lüksemburg'un da iki oyu bulunuyor. 82 milyonluk Almanya, oy sisteminin ülke nüfusunu daha iyi yansıtması gerektiğini öne sürerek, bu uygulamaya karşı çıkıyor ve oy hakkının artırılmasını istiyor. Bu isteme, Fransa karşı çıkıyor.

KOB SORUNU

12 yeni adayın AB'ye dahil olabilmesi için, şartları zaman içinde yerine getirebilecekleri henüz belli değil. AB diplomatları, Nice'teki zirve sırasında engellerin aşılıp, Katılım Ortaklığı Belgesi (KOB) için bir anlaşma sağlanması konusunda, ihtiyatlı bir iyimserlik içinde bulunuyorlar. AB'ın büyük üyeleri, genişlemenin tarihi olan 2003 üzerinde anlaşamıyorlar.

DELİ DANA KRİZİ

Avrupa'yı kasıp kavuran deli dana hastalığı, AB'ı sıkıntıya sokan bir diğer önemli konu. AB'nin nüfuzlu ülkeleri, hastalığın yayılmasını önleyebilmek için, yemlerde hayvan kadavralarının kullanılmasının yasaklanmasını ve 30 aydan büyük hayvanların hastalık testinden geçirilmeden imha edilmesini istiyor. Küçük ülkeler ise buna karşı çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!