AB’nin dümeni Hollanda’da

Güncelleme Tarihi:

AB’nin dümeni Hollanda’da
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2016 23:35

HOLLANDA, Avrupa’nın özellikle göç krizi nedeniyle ciddi sınavdan geçtiği bir dönemde Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı Lüksemburg’dan dün devraldı.

Haberin Devamı

Hollanda’nın sık sık Türkiye bağlantılı konularla karşı karşıya kalması öngörülüyor. Türkiye konusunda iç politik dengeler nedeniyle mesafeli bir tavır sergileyen Hollanda’nın Ankara’ya tavrını ve ilişkileri ileri götürme hızını büyük ölçüde göç ve Kıbrıs sorunlarındaki gelişmeler şekillendirecek.

Türkiye iyimser

Lüksemburg Dönem Başkanlığı ile yapıcı bir ilişki kuran ve bunu açtığı bir başlıkla taçlandıran Ankara, AB Bakanı Volkan Bozkır’ın deyimiyle, “Türkiye-AB ilişkilerinin parlak sayfalarından birinin bu dönemde yazılmasını” umuyor. AB Komisyonu, 29 Kasım’da varılan anlaşma doğrultusunda beş müzakere başlığının açılmasına yönelik teknik çalışmaları Hollanda döneminde yürütecek. Hollanda bir yandan Türkiye’nin göç konusundaki taahhütlerini yerine getirip getirmediğini göz önünde tutacak diğer yandan da Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanmasıyla sonuçlanması öngörülen süreçte kaydedilen gelişmeleri de yakından takip edecek.

Haberin Devamı

Altın sayfa potansiyeli

Hollanda döneminde göç konusunda fikirdaş ülkeler zirvesi tekrarlanacak, bunun yanı sıra formatı henüz net olmamakla birlikte bir AB-Türkiye Zirvesi yapılması da gündeme gelebilir. Türkiye, Kıbrıs sorununa 2016’nın bahar aylarında çözüm bulunmasından yana bir tavır sergiliyor. Kıbrıs sorununun bir şekilde çözülmesi halinde Hollanda Dönem Başkanlığı, AB-Türkiye ilişkileri açısından “altın sayfa” olma potansiyeli taşıyor.

BAKMADAN GEÇME!