Abhazya, Kosova gibi olmak istiyor

Güncelleme Tarihi:

Abhazya, Kosova gibi olmak istiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2008 13:01

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'nın "Devlet Başkanı" Sergey Bagapş, Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan ettiğini ve Abhazya'nın da aynısını yapabileceğini söyledi.

İspanyol El Pais gazetesine açıklamalarda bulunan Bagapş, "Kosova bağımsız olabiliyorsa, Abhazya da olabilir. Biz bağımsız ve demokratik bir hukuk devleti istiyoruz" ifadesini kullandı.

Gürcistan'ı "Avrupa tarafından gırtlağına kadar silaha boğduğu saldırgan bir devlet" olarak niteleyen Bagapş, barışçı Rusların Abhazya'dan ayrılmayacağını belirterek, "Rusya'nın Kosova'nın tanınmasının intikamını almak için bizi tanımasını istemiyoruz. Biz bağımsızlık istiyoruz, çünkü bu bizim hakkımız. Biz geçmişte bağımsız bir devlettik" dedi.

Kosova 17 Şubat'ta Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmiş, başta Türkiye ve ABD olmak üzere birçok ülke Kosova'yı tanımış, bu durum bağımsızlığa karşı çıkan Sırbistan ile Rusya'yı kızdırmıştı. Batının Gürcistan içinde kabul ettiği Abhazya, 90'lı yıllarda tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmiş ve Gürcü kuvvetlerine karşı silahla karşı gelmişti.

O zamandan beri 3 bin kişilik bir Rus "barış kuvveti" Gürcistan'ın itiraz ettiği koşullarda Abhazya'ya konuşlandırılmıştı.
Şimdiye kadar hiçbir ülke Abhazya'nın bağımsızlığını tanımadı, ancak görevi bugün devreden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen ay hükümetine Abhazya ve diğer ayrılık yanlısı Güney Osetya'daki yetkililerle "işbirliği" yapma talimatı vermişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!