ABD'yi sarsan üniversiteye giriş skandalı

Güncelleme Tarihi:

ABDyi sarsan üniversiteye giriş skandalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2019 08:30

ABD, rüşvetle köklü üniversitelere giriş imkânı tanındığını ortaya koyan skandalla çalkalanıyor. Aralarında Hollywood ve iş dünyasından ünlü isimlerin de bulunduğu bazı ebeveynler, para karşılığında çocuklarını ABD’nin iyi üniversitelerine yerleştirdikleri suçlamasıyla karşı karşıya.

Haberin Devamı

ARALARINDA Hollywood yıldızları ve iş dünyasından da isimlerin bulunduğu ABD’nin 6 eyaletinden 50 kişi, ülkenin köklü üniversitelerine girişlerde sahtecilik yapmakla suçlanıyor. Bazı varlıklı ailelerin Yale, Stanford, Georgetown, Güney California ve California (UCLA) gibi ülkenin saygın üniversitelerine rüşvet, sahte belge ve bilgilerle çocuklarını kaydettirdikleri ya da kaydettirmeye çalıştıkları iddiası bir anda ABD’nin gündemine oturdu. Üst düzey yöneticiler, ödüllü oyuncular ve profesyonel sporcuları da kapsayan sahtecilik ve rüşvet soruşturması kapsamında 40’a yakını çocuklarını iyi okullara sokmaya çalışan aile üyeleri olmak üzere toplam 50 kişi suçlanıyor. Soruşturma ABD’de eğitim konusunu tartışmaya açarken, ebeveynler, ‘üniversitede sahtecilik skandalı’ etiketiyle Twitter’da yaşananlara tepki gösterdi.

Haberin Devamı

KOÇLAR DA SUÇLANIYOR

Dolandırıcılık ve rüşvet soruşturması, SAT ve ACTs puanlarında sahtecilikten, atletik başarı kontenjanında sahte spor başarısı göstererek ABD’nin köklü üniversitelerine kayıt olunmasını içeren suçlardan oluşuyor. SAT, Amerika’da üniversiteye giriş için gerekli olan bir sınav. Soruşturma kapsamında, ABD’nin önde gelen üniversitelerinde koçluk yapan en az 9 sporcu da suçlanıyor. Ancak olayın ABD gündemine oturmasının tek sebebi bu değil. ‘Desperate Housewives’ (Umutsuz Ev Kadınları) dizisinin ünlü oyuncusu Felicity Huffman ile ‘Full House’(Bizim Ev) dizisi oyuncusu Lori Loughlin de Boston Federal Mahkemesi’nde suçlanan ünlü isimler arasında...

ABDyi sarsan üniversiteye giriş skandalı

Aktris Lori Loughlin (sağda) ve modacı eşi Mossimo Giannulli iki kızlarını 500 bin dolar rüşvet vererek Güney California Üniversitesi’nin sporcu kontentajından okula sokmakla suçlanıyor. Oysa YouTube’da 2 milyon takipçisi olan bir sosyal medya fenomeni Olivia Jade’in (solda) sporcu olmadığı belirtiliyor.

KEFALETLE SERBEST KALDI

Felicity Huffman (56), 18 yaşındaki kızı Sofia’nın okula kabul edilmesi için sınav puanını yükseltme karşılığında 15 bin dolar rüşvet verdiği gerekçesiyle salı sabahı tutuklanırken, ifade verdikten sonra 250 bin dolar kefaletle serbest bırakıldı. Huffman’ın pasaportu da elinden alındı. ‘Shameless’ dizisinin ‘Frank’i William H. Macy ise eşi Felicity Huffman’ın ilk duruşmasında hazır bulundu.

Haberin Devamı

Lori Loughlin de aynı zamanda bir YouTube fenomeni olan kızı Olivia Jade Giannulli’yi Güney California Üniversite’sine yerleştirmek için 500 bin dolar rüşvet verdiği gerekçesiyle suçlanıyor. Loughlin, 1 milyon dolar karşılığında serbest bırakılırken serbest kalmasına karşılık evini teminat olarak gösterdi.

ABDyi sarsan üniversiteye giriş skandalı

Suçlananlar arasında yer alan Felicity Huffman oyuncu eşi William H. Macy ile.

KİLİT İSİM ‘SINGER’

Suçlamaların merkezindeki isim ise öğrenci danışmanı William, ya da bilinen adıyla ‘Rick’ Singer... California’nın Network Beach bölgesindeki ‘Edge College & Career Network’ adlı öğrenci danışmanlık ofisi üzerinden iddia edilen sahte düzenlemeleri gerçekleştiren Singer’ın 2011 yılından bu yana toplamda 25 milyon dolar rüşvet aldığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

1.2 MİLYON DOLARA YALE’DE FUTBOLCU BURSU

MASSACHUSSETS Eyalet Savcısı Andrew Lelling, konuyla ilgili dün düzenlediği basın toplantısında, ailelelerin William Singer adlı aracılık yapan kişiye, sahte SAT belgesi gibi evraklar için öğrenci başına 250 bin ile 450 bin dolar arasında değişen miktarlarda para ödediğini, bu rakamların duruma göre 6.5 milyon dolara kadar çıktığını açıkladı. Singer’in, okul koçları ve idari yetkililere rüşvet verdiği, öğrencilerin yerine sınava giren bir ekibinin olduğu ve sınav merkezinde çalışanlara rüşvet vererek sınav notlarını değiştirdiği belirtiliyor. Hiç futbol oynamamış bir kız öğrencinin, spor bursuyla Yale Üniversitesi’ne girebilmesinin ailesine 1.2 milyon dolara mal olduğu belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!