ABD'yi bölen idam

Güncelleme Tarihi:

ABDyi bölen idam
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Lahey Adalet Divanı'nın ABD'deki bir idamın durdurulması yönünde tavsiye kararı alması, Amerikalı bakanları birbirine düşürdü. Adalet Bakanlığı, Adalet Divanı kararına rağmen infazın yerine getirilmesini istiyor. Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ise idamın durdurulmasından yana.

Tecavüz ve cinayet suçundan yargılanan Angel Francisco Breard adlı Paraguay vatandaşının ABD'nin Virginia eyaletinde idama mahkum olması, Amerikan Yönetimi'ni ikiye böldü. Lahey Adalet Divanı'nın idamın durdurulması yönünde tavsiye kararı almasına rağmen Amerikan Adalet Bakanlığı, infazın yerine getirilmesinde ısrar ederken, Dışişleri Bakanı Madeleine Albright idamın ertelenmesini istiyor.

Albright, Yüksek Mahkeme'ye ve idamın infaz edileceği Virginia eyelatinin valisi James Gilmore'a mektup yazarak, idamın durdurulması talebinde bulundu. Bu konuda son söz hakkı Yüksek Mahkeme'ye ait. Ancak Virginia Valisi Gilmore'un da idamı geçici olarak durdurma yetkisi bulunuyor.

VİYANA KONVANSİYONU

ABD'deki bir idama ilk kez müdahale eden Lahey Adalet Divanı, Breard'ın 1963 tarihli Viyana Konvansiyonu'na aykırı bir şekilde yargılanmış olmasını gerekçe gösteriyor. ABD'nin de imzaladığı Viyana Konvansiyonu'na göre herhangi bir ülke vatandaşı, yabancı bir ülkede yargılandığı takdirde kendi ülkesinin temsilciliklerine başvuru hakkı bulunuyor.

1992 yılında Ruth Dickie adlı Amerikalı kadını öldürmek suçundan hüküm giyen Breard'ın ise Paraguay'ın ABD'deki temsilciliklerine başvurmadığı bildiriliyor. Paraguay'ın şikayetini dikkate alan Adalet Divanı, Paraguay'ın mahkumiyet kararını tam üç yıl sonra öğrendiğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, yabancı ülkelerde suç işleyen Amerikalıların durumunu düşünerek, Adalet Divanı kararına uygun hareket etmeyi tercih ediyor. Çünkü yurtdışına çıkan Amerikalılar da Viyana Konvansiyonu'ndan yararlanarak, suç işledikleri ülkedeki Amerikan temsilciliklerine başvuruyorlar. Albright, ABD vatandaşlarının Viyana Konvansiyonu çerçevesindeki haklarının reddedilmesi riskini göze almak istemiyor.

Adalet Bakanlığı ise Breard'ın Paraguay makamlarına başvurmasının adaletin işleyişi değiştirmeyeceğini savunuyor. Bakanlık Yüksek Mahkeme'ye gönderdiği 52 sayfalık raporda, ‘İdamı durdurma talebinin reddedilmesi gerekir. Bir konsolosluk yetkilisinin duruşmalarda bulunması, yargı kararını değiştirmezdi’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!