ABD’ye S-400 yanıtı: Herkeste füze var bana da lazım

Güncelleme Tarihi:

ABD’ye  S-400  yanıtı: Herkeste füze var bana da lazım
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2018 23:57

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’nin “Rusya’dan S-400 füzesi almaktan vazgeçin” telkinlerine “Herkeste füze var. Kendi ülkemi savunacak sistemi almak durumundayım” diye yanıt verdi. Çavuşoğlu olası İdlib operasyonu için de “Herkes için felaket olur” diyerek önlenmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

LİTVANYA’da dün mevkidaşı Linas Linkevicius ile görüştükten sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin hava savunma sistemini başta ABD olmak üzere müttefiklerinden almak istediğini hatırlatarak, “Fakat bu ülkeler bize satamadı ya da satmak istemedi. Benim de acil ihtiyacım var. Dolayısıyla bir yerden almak durumundayım” dedi. ABD’nin Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füzesi alma kararına karşı tavrını eleştiren Çavuşoğlu, “ABD, Patriotları şu anda bize satma garantisi verebiliyor mu? F-35’te bile her gün ciddi tehditler, ‘Yok Kongre’den geçmez, yok şu olmaz bu olmaz’ hep böyle şartlar koymaya çalışıyorlar” diye konuştu.

KOVBOY FİLMİNDEKİ GİBİ OLURSA...

Hava savunmasının Türkiye’nin güvenliği için tercih değil zorunluluk olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Washington-Ankara ilişkileriyle ilgili olarak, “Kovboy filminde olduğu gibi ‘Ben her istediğimi yaparım’ derse o zaman bunun mutlaka bir karşılığı da olur” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TEHDİT DİLİNİ BIRAKMAK LAZIM

Türkiye’nin iki ülke arasında sorunların çözümü için çok çaba gösterdiğinin altını çizen Çavuşoğlu, “Artık ilişkileri geliştirmek için tehdit dilini bir tarafa bırakmak lazım ya da normalleştirmek için kabul edilemez şartlar da koymamak lazım” dedi. İşlerin tek tarafın baskısı ve dayatmasıyla yürümeyeceği de Çavuşoğlu’nun vurguları arasında yer aldı.

RUSYA ALTERNATİF DEĞİL

Rusya ile ilişkilerin Türkiye’nin Avrupa Birliği ya da ABD’ye alternatif olmadığını ve dış politikanın denge gözettiğinin altını çizen Bakan Çavuşoğlu, “Türkiye, Washington yönetiminin hislerine göre her gün pozisyonunu mu değiştirecek?” diye sordu.

İDLİB’DE DE FELAKET YAŞANMASIN

Çavuşoğlu, Suriye konusunda Türkiye’nin risklerin farkında olduğunu belirterek, Halep, Doğu Guta, Humus gibi yerlerde yaşanan felaketlerin İdlib’de yeniden yaşanmaması için çaba gösterdiğini vurguladı. Suriye’deki rejim tarafından gönderilen radikal grupların varlığının saldırı için bahane olarak gösterildiğini söyleyen Çavuşoğlu, Suriye’de rejimin düzenleyeceği olası bir İdlib operasyonuyla ilgili olarak, “Bunu önlemeliyiz. Bu, herkes için bir felaket olur. Suriye halkı, Türkiye, Avrupa için felaket olur” diye konuştu. Bu konuyu Rusya, İran, Avrupa ülkeleri ve koalisyondaki ülkelerle de görüştüklerini vurgulayan Çavuşoğlu, Litvanya’ya verdiği destek için teşekkür etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!