ABD'nin Yemen'deki operasyonu başarısız olunca iki rehine öldü

Güncelleme Tarihi:

ABDnin Yemendeki operasyonu başarısız olunca iki rehine öldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2014 11:20

Yemen'de El Kaide militanları tarafından kaçırılan Amerikalı foto muhabiri Luke Somers (33) ve Güney Afrikalı rehine Pierre Korkie kurtarma operasyonu sırasında öldü.

Haberin Devamı

Militanlar, önceki gün yayımladıkları video mesajında, ABD'nin üç gün içinde taleplerini yerine getirmemesi durumunda Somers'ın öldürüleceği tehdidinde bulunmuşlardı. Bunun üzerine düzenlenen operasyonun ise başarısız olduğu ve gazetecinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Rehinelerin öldüğü bilgisi, bu sabah Afganistan'a sürpriz bir ziyaret düzenleyen ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'dan geldi. Hagel, ABD Özel Kuvvetleri tarafından düzenlenen operasyonda ABD vatandaşı Luke Somers ve ABD vatandaşı olmayan bir rehinenin daha öldüğünü söyledi.

OBAMA'DAN İLK TEPKİ
ABD Başkanı Barack Obama da gazeteci Somers'ın öldürülmesini "barbarca bir cinayet" olarak nitelendirdi. Luke Somers ve aynı yerdeki diğer rehinelerin hayatının tehlikede olduğu değerlendirmesi üzerine dün kurtarma operasyonu emri verdiğini belirten Obama, son olayla El Kaide örgütünün "şeytani ideolojisini" yenmek için dünyanın çabalarını neden devam ettirmesi gerektiğinin bir kez daha görüldüğünü kaydetti.

Haberin Devamı

Obama, operasyonu düzenleyen ekiplere, diplomatik girişimleri yürütenlere, istihbarat birimlerine çabalarından dolayı şükranlarını sundu ve Yemen hükümetine de teşekkür etti. Obama, hayatını kaybeden rehinelerin aileleri ve yakınlarına da başsağlığı diledi.

AMERİKAN GEMİSİNE GÖTÜRÜLÜRKEN ÖLDÜ
Bu arada, üst düzey bir ABD'li yetkili, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, operasyon sırasında özel kuvvetlerin ulaştığı Somers'ın ağır yaralı olduğunu bildirdi. Aynı yetkili, Somer'ın bölgedeki bir Amerikan askeri gemisine hava yoluyla götürülürken hayatını kaybettiğini söyledi.

Sabah erken saatlerde geçilen haberlerde, gazetecinin kurtarıldığı bilgisi verilmişti. Yemen Savunma Bakanlığı'nın internet sitesi kaynak gösterilerek, bir yılı aşkın süredir El Kaide tarafından alıkonulan ABD'li gazetecinin ülkenin güneyindeki Şebva kentinde düzenlenen askeri operasyonla kurtarıldığını açıklanmıştı. Ancak bu haberler kısa bir süre sonra yalanlandı.

Luke Somers, Yemen'in başkenti Sana'da geçtiğimiz yıl eylül ayında kaçırılmıştı.

Haberin Devamı

Bu arada ABD'ye ait insansız hava araçlarının, Yemen'in güneyindeki Şebva vilayetinde düzenlediği saldırıda dokuz El Kaide militanının öldüğü açıklandı. İki olayın birbiriyle bağlantılı olduğu tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!