ABD'nin terör listesinde PKK ve DHKP-C de var

Güncelleme Tarihi:

ABDnin terör listesinde PKK ve DHKP-C de var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2001 01:53

ABD Dışişleri Bakanlığı, her yıl terör örgütlerinin listesini yayınlar, bağlantısı olan ülkeleri açıklardı. Liste, bir süre sonra unutulurdu. Ancak bu yıl açıklanan liste, 11 Eylül'deki intihar saldırıları nedeniyle büyük önem kazandı.

Terör örgütleri mercek altına alındı, finansal kaynakları araştırılmaya başlandı. Bu örgütlerin bazılarının, Usame bin Ladin ile bağlantısı bulunduğu ortaya çıktı. Terör listesinde, ölüm oruçlarının uygulatıcısı aşırı solcu DHKP-C ve PKK da bulunuyor.

CEMİYET-İ İSLAM

Militan Sayısı Bilinmiyor. Geçmişte binlerle ifade ediliyordu.

Üsleri Kahire, Sudan, Yemen, Afganistan, Avusturya, İngiltere.

Hedefi Mısırlı yetkililer ve Kıpti Hıristiyanlar.

Kimliği Mısır'ın en büyük militan grubu. 1970'li yıllarda faaliyete geçti. Mısır'da rejimi devirmeye çalışıyor. Usame bin Ladin'e yakın. 1998'de Bin Ladin'in ABD hedeflerine saldırı çağrısı yapan fetvasına imza koymuştu.

Eylemleri 1997'de 58 yabancı turistin öldüğü Luksor saldırısı. 1995'te Adis Ababa'da Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e suikast girişimi. Yabancı turistlere yönelik çeşitli şiddet eylemleri.

EL KAYDA

Militan sayısı Birkaç bin.

Üsleri Dünyanın birçok yerinde.

Hedefi ABD ve İsrailli sivil ve askerler.

Kimliği Usame bin Ladin liderliğindeki grup, dünya çapında aşırı İslamcılarla işbirliği içinde. Müslüman ülkelerden tüm Batılıları kovmak ve şeriatı yerleştirmek için çalışıyor.

Eylemleri DTM ikiz kulelerine, Pentagon'a saldırı. 1998'de Kenya ve Tanzanya'daki ABD elçiliklerine bombalı saldırı. 1993'de Somali'de ABD helikopterini düşürmek. 1992'de Yemen'deki ABD birliklerine bombalı saldırı.

HAMAS

Militan sayısı Bilinmiyor. Onbinlerce sempatizanı var.

Üsleri Gazze ve Batı Şeria.

Hedefi İsrailli asker ve siviller ile tesisleri.

Kimliği 1987'de Müslüman Kardeşler'in Filistin kolu olarak kuruldu. Filistin'de İslam devleti kurmak için mücadele ediyor. İran'a yakın.

Eylemleri Bu yıl içinde, Tel Aviv'de 21 kişinin öldüğü diskoteğe intihar saldırısı. Geçen ay pizzacıya intihar saldırısında 18 kişi öldü.

HİZBULLAH

Militan sayısı Birkaç yüz. Binlerce destekçisi var.

Üsleri Beyrut ve Güney Lübnan. Afrika, Asya, Avrupa ve Amerika'da hücreleri var.

HEDEFİ ABD ve İsrail çıkarları.

Kimliği Radikal grup. Lübnan'da daha fazla söz sahibi olmak istiyor ve Ortadoğu barış sürecine karşı çıkıyor. İran ve Suriye'ye yakın olan grup, Batı ve İsrail düşmanlığıyla tanınıyor.

Eylemleri 1983'de ABD elçilik binasına ve ABD askeri kışlasına kamyonla intihar saldırısı. 1984'de Beyrut'ta ABD elçiliğine, 1992'de Arjantin'deki İsrail elçiliğine saldırı.

EL CİHAD

Militan sayısı Birkaç yüz.

Üsleri Kahire, Yemen, Afganistan, Pakistan, Sudan ve Lübnan.

Hedefi Mısırlı yetkililer ile Mısır ve ABD'ye ait tesisler.

Kimliği 1970'li yıllardan bu yana faal olan örgüt, Bin Ladin ile işbirliği yapıyor. Mısır'da yönetimi ele geçirmek istiyor. ABD ve İsrail çıkarlarına saldırıyor.

Eylemleri 1981'de Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat'ın öldürülmesi. 1995'te İslamabad'daki Mısır elçiliğinin bombalanması. Arnavutluk'taki ABD elçiliğine başarısız saldırı girişimi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!