ABD'nin insan hakları dokunulmazlığı

Güncelleme Tarihi:

ABDnin insan hakları dokunulmazlığı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

BM insan hakları uzmanı Senegalli Ndiaye, ABD'deki idam cezalarını incelemekle görevlendirilince Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Jesse Helms, bunu ABD'ye hakaret sayarak karşı çıktı.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çeşitli ülkelerde yaşanan insan hakları ihlallerine çok sert eleştiriler yönelten ABD, bu alanda kendi politikalarının incelenmesine büyük tepki gösterdi. BM insan hakları uzmanlarından, Senegalli Bacre Ndiaye'nin ABD'deki idam cezası uygulamalarını insan hakları açısından araştırması Washington'u öfkelendirdi. ABD'nin etkin sesi, Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Jesse Helms, bu girişimi, ABD'ye ve hukuk düzenine hakaret sayarak karşı çıktı.

ÇİFTE STANDART

Dış politikanın saptanması ve uygulamasında çok önemli rolü olan Senatör Jesse Helms'in başka ülkelerdeki insan hakları soruşturmalarına zaman zaman aşırı ölçüde destek veren tutumunu bilen çevreler ‘Bu tam bir çifte standart’ yorumunda birleşti.

Washington Post da, Jesse Helms'in, ABD'nin BM Daimi Delegesi Büyükelçi Bill Richardson'a bu konuda yazdığı mektubu açıkladı. Mektubun, diplomatik dilde hakaret sayılabilecek bölümleri şöyle: ‘Bacre Ndiyae’ye verilen görev komik bir BM pandomimidir ve Amerikan halkının BM'yi neden önemsemediğinin en güzel işaretidir.' Senatör daha sonra ABD'nin BM temsilcisine küçük ismi ile hitabederek şunları yazıyor: ‘Bill, bu adam ABD’yi başka bir ülke ile mi karıştırıyor yoksa ülkemize ve hukuk düzenimize özel olarak hakaret etmeyi mi amaçlıyor? '

Öte yandan BM insan hakları uzmanı Bacre Ndyiae bu gelişmelere ‘Başka ülkelerdeki görevlerimde bana çok büyük destek veren bir ülkeden gelen bu tepki çok şaşırtıcı. Örneğin Kongo’da yaptığım insan hakları soruşturmalarımı destekleyenlerin, ABD'de yaptığım incelemeyi bir hakaret kabul etmeleri benim için sürpriz oldu' şeklinde tepki gösterdi.

ABD'de birçok eyalette idam cezası uygulanıyor. İdama mahkum edilenlerin adil bir yargılamadan geçmediğine dair iddialar ortaya atılıyor. BM, bu tür iddiaların ileri sürüldüğü tüm ülkelerde olduğu gibi ABD'de de bir araştırma yapmayı kararlaştırmış ve Senegalli Bacre Ndyiae'yi görevlendirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!