ABD'li yetkili: IŞİD ve PKK'nın aynı anda vurulması rastlantı

Güncelleme Tarihi:

ABDli yetkili: IŞİD ve PKKnın aynı anda vurulması rastlantı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2015 10:39

ABD'li üst düzey bir yetkili, "Türkiye'nin IŞİD bahane ederek PKK'yı vurduğu" yönünde çıkan haberlerle ilgili yorumda bulundu. Yetkili, Türkiye'nin aynı anda IŞİD ve PKK'yı vurmasının sadece rastlantıdan ibaret olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin koalisyonda çok istekli bir müttefik olduğuna, mültecilere ev sahipliği yaptığına ve üslerini açtığına dikkati çeken ABD'li yetkili, IŞİD ile mücadelede sadece Türkiye'nin ön plana çıkarılarak çeşitli eleştirilere maruz tutulmasını "çok ilginç bulduğunu" söyledi.

"Türkiye'nin IŞİD'i bahane ederek terör örgütü PKK'yı vurduğu" yönünde çıkan haberlerle ilgili konuşan yetkili, Türkiye'nin aynı anda IŞİD ve PKK'yı vurmasının sadece rastlantıdan ibaret olduğunu söyledi.

Üst düzey yetkili, "İnsanların ne düşündüğünü anlıyorum. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk ile çok kez konuştum. Biliyorum ki ikisi (Türkiye'nin PKK ve IŞİD'e aynı anda saldırısı) arasında hiçbir bağlantı yok" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin terör örgütü PKK tarafından kendi topraklarında saldırıya uğradığının altını çizen yetkili, "Bütün ülkelerin vatandaşlarını koruma zorunluluğu vardır, Biz de ABD'de bunu yapıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

ABD’Lİ YETKİLİ: IŞİD TÜRKİYE İÇİN OLTAYDI
Wall Street Journal'a konuşan ABD'li üst düzey bir askeri yetkili, "Şurası açık ki, IŞİD bir oltaydı... Türkiye PKK'ya karşı harekete geçmek istiyordu ama bir oltaya ihtiyacı vardı" demişti.

"TÜRKİYE ÇOK İSTEKLİ BİR MÜTTEFİK"

Yetkili, IŞİD'e karşı mücadelede Türkiye ile çok iyi bir işbirliği içinde olduklarını hatırlatarak, "Şunu çok ilginç buluyorum ki, özellikle bir ülkenin ne yaptığı veya ne yapmadığı konusunda konuşuyoruz. Halbuki koalisyonda 62 ülke var ve bunlardan kaç tanesinin uçakları havalanıyor? Çok azının" dedi.

Koalisyon ülkelerinin, IŞİD'e karşı mücadelede baskı sonucu değil, kendi istekleri üzerine askeri, finansal veya siyasal destek verdiklerini ifade eden yetkili, şunları söyledi:

"Türkiye çok istekli bir müttefik ve geçtiğimiz günlerde bu konudaki çabalarını artırdı. Türkiye çok uzun sınırında bu sorunla uğraşıyor. Bu mücadele onlar için teorik değil, sınırında gerçek bir sorun ve iki milyon sığınmacıyla yüzleşiyorlar. Şimdi de IŞİD'e karşı koalisyonun daha etkili mücadele etmesi için hava üslerini açtılar ama hâlâ 'yeterince yardım ediyorlar mı, birilerinin işini mi engelliyorlar', şeklinde eleştirilere maruz kalıyorlar. Bunu ilginç buluyorum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!