ABD’li savcının soruşturduğu Ekim Alptekin TAİK’ten çekiliyor

Güncelleme Tarihi:

ABD’li savcının soruşturduğu Ekim Alptekin TAİK’ten çekiliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2017 22:46

ABD’de Başkan Trump’ın seçim kampanyası ile Rusya arasındaki bağlantıyı soruşturmak üzere Adalet Bakanlığı tarafından atanan ‘özel savcı’ Robert Mueller’in soruşturmaya dahil ettiği Türk işadamı Ekim Alptekin, DEİK bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye ABD İş Konseyi (TAİK) Yürütme Kurulu Başkanlığını bırakıyor.

Haberin Devamı

Avukatlarının soruşturma sürerken ABD’ye gelmesinin riskli olabileceği uyarılarını dikkate alan Alptekin’in yakın çevresine bu şartlar altında TAİK Başkanlığı görevini sürdürmesinin mümkün olmadığını söylediği öğrenildi. Hürriyet’in edindiği bilgiye göre TAİK içinde kasım ayındaki yapılacak genel kurulda görevi bırakması beklenen Alptekin’in yerine yeni bir isim arayışı başladı.

MAYISTA İFADE VERDİ TÜRKİYE’YE DÖNDÜ

Özel Savcı Mueller, Ekim Alptekin’i Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in2016’daki başkanlık seçiminden önce Türk hükümeti adına lobi çalışması yapmak için kendisinden para aldığı iddiasıyla yaklaşık 4 ay önce soruşturmaya dahil etmişti. 21-23 Mayıs tarihlerinde Türk Amerikan Konseyi’nin 36. yıllık konferansına katılmak için Washington’a gelen Alptekin, bu ziyareti sırasında Mueller’in ekibine ifade vermişti.  Alptekin ifadesinde 450 bin doları Flynn’e Türk-Amerikan ilişkilerinin gelişmesinin önünde bir engel olarak gördüğü Fetullah Gülen’in gerçek yüzünün ortaya çıkartılmasına yönelik bağımsız bir araştırma yapması için kendi cebinden verdiğini söylemişti.

Haberin Devamı

MUELLER’DEN ‘İNANMIYORUZ İFADENİZİ YENİLEYİN’ MESAJI

Alptekin ifade verdikten hemen sonra Türkiye’ye döndü. İki gün sonra ise Alptekin’i büyük jüri önünde ifade vermeye çağıran bir celpname kendisine ulaştırıldı. Mueller’in ekibi Alptekin’in avukatlarına ‘Müvekkiliniz yalan söylüyor. Bahsi geçen para kendisine ait değil. Türk hükümeti adına bu parayı verdiğini düşünüyoruz. İfadesini yenilemesini bekliyoruz’ mesajı gönderdi.

‘AMERİKA’YA GİDEMEYEN BİR TAİK BAŞKANI OLAMAZ’

TAİK Yürütme Kurulu Başkanı olarak Türkiye’yi ilgilendiren tüm önemli tarihlerde ABD’ye geldiği bilinen Alptekin’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iki hafta önceki New York ziyareti sırasında orada olmadığı dikkatli gözlerden kaçmadı. Alptekin’in hakkında devam eden soruşturma nedeniyle ABD’ye gelmediği öğrenildi.

Hürriyet’in edindiği bilgiye göre Alptekin yakın çevresine ‘Bu soruşturma bir sene kadar sürebilir. Amerika’ya gidemeyen bir TAİK Başkanı olamaz. Görevimi bırakmam daha doğru olacak’ diyor. Alptekin kasım ayındaki genel kurulda başkanlığı bırakma niyetini TAİK Yürütme Kurulu’ndaki bazı isimlerle de paylaştı. TAİK içinde yeni isim arayışının başladığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

KORKMAZ: ‘TANIK OLARAK ÇAĞRILDIM İFADE VERMEK VERMEYE GELECEĞİM’

Öte yandan savcı Mueller’in Alptekin’in ortağı ve arkadaşı olarak bilinen bir diğer Türk işadamı Sezgin Baran Korkmaz’ı da geçen ay ifade vermeye çağırdığı Amerikan basınında yer almıştı. Hürriyet’in ulaştığı Korkmaz söz konusu celpnamenin kendisine 22 Eylül’de New York’ta elden teslim edildiğini ancak henüz ifadesinin alınmadığını söyledi. Korkmaz, 16-22 Eylül tarihleri arasında ABD’de olduğunu ve BM Genel Kurulu toplantılarına katılmak için New York’a gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı otelde kaldığını söyledi. Mueller’in kendisini Flynn davasında sanık değil tanık olarak ifade çağırdığını belirten Korkmaz, ‘Amerikan basınının iddia ettiği gibi Ekim Alptekin’le ortaklığım nedeniyle ya da bahsi geçen parayla ilgili değil, başka bir konu için celpname geldi. Eski CIA Başkanı James Woolsey ile ilgili bir konu Zaten Alptekin’le bir ortaklığımız da yok. Ne zaman isterseniz ifadeye gelin dediler. ABD’ye yeniden gelip ifademi vereceğim’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!