AB’den May’e ‘kozmetik’ destek

Güncelleme Tarihi:

AB’den May’e ‘kozmetik’ destek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2018 08:30

İç siyasette, kendi partisinden de olmak üzere darbe üzerine darbe alan ancak yıkılmayan İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesinin Avrupa Birliği’nden ayrılmasına (Brexit) ilişkin anlaşmayı kurtarmak için Brüksel’de son kozlarını oynadı.

Haberin Devamı

İNGİLTERE Başbakanı Theresa May, dün AB liderlerini bir araya getiren zirveden saatler önce Brüksel’e gelerek son dakika temaslarını başlattı. Zirvenin ilk aşamasında anlaşmanın Avam Kamarası’ndan geçmesini kolaylaştıracağını düşündüğü tezleri 27 üye ülkenin liderleriyle paylaşan May’e AB tarafından verilen cevap ise değişmedi.

İŞTE AB’NİN ÖNERİLERİ

AB, 585 sayfalık anlaşmanın tek sayfasını bile yeniden müzakere etmeyeceğini May’e net şekilde iletirken ‘kaygıları giderme amaçlı’ altı paragraftan oluşan ve yasal bağlayıcılığı olmayan bir öneride bulunmakla yetindi.

AB’nin önerisinde, aralarında alternatif bir çözüm bulunana dek İngiltere’nin gümrük birliğinde kalmasının da yer aldığı, Brexit sonrasında İrlanda ile Kuzey İrlanda arasında tekrar sınır kontrollerinin devreye girmesini engelleme amaçlı önlemlerin, ‘kısa bir dönem için ve sadece gerekli olduğu sürece uygulanacağı’ vurgulandı. AB daha farklı ne tür güvencelerin sunulabileceğini değerlendirmeye hazır olduğunu vurgulasa da verilecek olası güvencelerin Brexit anlaşmasını değiştirmeyeceğini ve bu belgeye ters düşmeyeceğini kaydetti.

Haberin Devamı

AB’nin önerilerinin May’in, özellikle de İngiliz parlamenterlerin kaygılarını gidermesi beklenmiyor. Bu durumda atılabilecek adımı ise anlaşmanın yasal yorumunun yayımlanması oluşturuyor. Ancak AB, herhangi bir yeni pazarlık ortamına olanak vermemek için bu belgeyi ocaktan önce yayımlama niyetinde değil.

AB’den May’e ‘kozmetik’ destek

BİR DAHA ADAY OLMAYACAK

AB’nin kararlı tutumunun başından bu yana farkında olan İngiltere Başbakanı May, temaslarına başlamadan yaptığı açıklamada “Hemen bir ilerleme beklemiyorum ancak umudum gerekli olan güvenceler konusunda mümkün olan en kısa zamanda çalışmaya başlayabilmemiz” dedi. May bir sonraki seçimler öncesinde liderliği bırakacağını Brüksel’de bir kez daha teyit etti. Brexit’e yönelik olarak Londra’da yaşanan siyasi tartışmalar, İngilizlerin ne istediklerini bilip bilmediklerine yönelik başından bu yana var olan soru işaretlerini AB açısından iyiden iyiye artırırken Brüksel de ‘anlaşmasız boşanma’ konusundaki teknik çalışmalarını hızlandırdı. Bu konu liderlerin Brexit bağlamında ele aldıkları ana başlıklar arasında yer aldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!