AB'den KKTC'ye 139 milyon euro

Güncelleme Tarihi:

ABden KKTCye 139 milyon euro
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2006 12:08

Avrupa Birliği, Kıbrıs Türklerine 139 milyon euro yardımı öngören programın uygulanmasını başlattı. Yardımın 40 milyon euro’luk ilk bölümünün 29 Eylül’de Lefkoşa'ya aktarılması, ikinci ödeme tarihi için ise 20 Ekim’de görüşmelerin yapılması öngörülüyor.

Avrupa Komisyonu, Temmuz 2004’te önerdiği Kıbrıs’ın bütünlüğünü kolaylaştırmayı ve Kıbrıs Türklerinin izolasyonunu sona erdirmeyi hedefleyen yardım programını uygulamaya başladı.

Kıbrıs Türklerine yönelik yardım programın uygulanmasından doğrudan sorumlu olacak ofis, 14 Eylül’de Lefkoşa'da faaliyete geçti.

ABHaber’e göre, program çerçevesinde uygulanacak ilk projeler, katı atık, enerji, yerel altyapı ve işletmelerin desteklenmesi gibi konuları kapsıyor. Yardımın 40 milyon euro’luk ilk bölümünün 29 Eylül’de Lefkoşa'ya aktarılması, ikinci ödeme tarihi için ise 20 Ekim’de görüşmelerin yapılması planlanıyor.

Komisyon’un önerisi, Rum hükümetinin Kuzey Kıbrıs’ta etkili şekilde kontrol edemediği bölgelerdeki ticari faaliyetlerle ilgili özel uygulamaları da içeriyor. Ancak, bu düzenlemenin yürürlüğe girebilmesi için Avrupa Konseyi’nin onayı gerekiyor.

AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten Finlandiya’nın tüm çabalarına rağmen, Rumların itiraz ettiği düzenleme henüz onaylanmadı. Bunun ardındaki en önemli etken, Magosa Limanı’nın Annan Planı’na göre KKTC yönetimine verilmesi olarak görülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!