AB’den ABD’ye karşı İran önlemleri

Güncelleme Tarihi:

AB’den ABD’ye karşı İran önlemleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2018 01:36

AB liderlerinin yetki vermesinin ardından AB Komisyonu, Avrupa şirketlerini ABD’nin İran yaptırımlarından korumak için harekete geçti. Buna göre Avrupa Birliği, ABD mahkemelerinin İran yaptırımlarıyla ilgili kararlarını tanımayacak.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile nükleer anlaşmadan (JCPOA) çekilme ve anlaşma kapsamına giren alanlarda bu ülkeyle iş yapan şirketlere yaptırım uygulama tehdidinde bulunmasının ardından karşı önlemler üzerinde çalışan Avrupa Birliği dört ayaklı bir plan uygulama kararı aldı. AB Komisyonu, Sofya’da yapılan zirvede liderlerin yeşil ışık yakması üzerine İran’da yatırım yapan Avrupalı şirketlerin çıkarlarını korumak ve JCPOA konusundaki taahhütlerine bağlı olduğunu göstermek için atılacak adımları belirledi.

4 MADDELİ UYGULAMA
Her şeyden önce 1996’da ABD’nin Küba’ya yönelik yaptırımlarının Avrupa’ya yönelik etkilerini sıfırlama amacıyla hazırlanan düzenleme, İran’a uyarlanarak hayata geçirilecek. Böylece Avrupa şirketlerinin sınır aşan Amerikan yaptırımlarına uymaması sağlanacak. Ayrıca yaptırımlardan etkilenen şirketlerin zararlarının karşılanması, Amerikan mahkemelerinin İran’a yaptırımlar temelinde alacağı kararların AB’de etkisinin sıfırlanması sağlanacak.

Haberin Devamı

İkinci adım olarak Avrupa Yatırım Bankası’nın İran’daki AB yatırımlarını ve mali aktiviteleri desteklemesine ve güvence altına almasına yönelik engellerin kaldırılmasına ilişkin resmi süreç başlatıldı.

Güven arttırıcı önlemler ise üçüncü ayağı oluşturuyor. Bu çerçevede İran ile sektör bazlı işbirliği sürdürülecek ve güçlendirilecek.

Üye ülkeler İran Merkez Bankası’na tek seferlik banka havalesi olasılığını araştırmaya teşvik edilecek. Bu önlemle yaptırım durumunda İran’ın petrol kaynaklı gelirlerini elde etmesi sağlanacak. 

JUNCKER: ANLAŞMAYA SADIK KALACAĞIZ
AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, “İranlılar taahhütlerine saygı gösterdiği sürece AB, mimarlarından olduğu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin oybirliğiyle onayladığı, bölgedeki ve dünyadaki barışın korunması için esas olan anlaşmaya bağlı kalmayı tabii ki sürdürecek” dedi. Amerikan yaptırımlarının etki yaratmamasının söz konusu olmadığını belirten Juncker, “Bu nedenle Avrupalı şirketleri, özellikle de küçük ve orta ölçekli işletmeleri korumak için elimizden geleni yapmak görevimiz” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!