AB'de Türkiye'nin adı bile geçmedi

Güncelleme Tarihi:

ABde Türkiyenin adı bile geçmedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Birliği Komisyonu, daha önce basına sızdırılan ‘‘Gündem 2000'' adı altında hazırladığı birliğe alınacak yeni üyeler ile ilgili raporunu dün açıkladı. Raporda, Türkiye dışlandı ve Ankara'nın üyeliğine yönelik hiç bir ifadeye yer verilmedi. AB Komisyonu Başkanı Jacques Santer basın toplantısında Türkiye'nin AB'ye üyeliğine ‘‘ehil'' ülke tanımlamasını yapmasına rağmen, ‘‘aday ülke'' olduğunu söylemekten kaçındı. Santer AB adaylarını sıralarken 10 ülkeyle sınırlı kaldı ve sadece orta ve doğu Avrupa ülkelerini saydı.

AB Komisyonu'nun 1998 başında altı ülke ile müzakerelere başlaması ve bu ülkeler arasında Kıbrıs'a yer vermesine yönelik Türkiye'den gelen sert tepki ise, Strasbourg'da aynı sertlikle cevap buldu. Raporun mimarlarından AB Komisyonu Dış İlişkiler Sorumlusu Hans Van den Broek, Türkiye'nin tepkisinin birliği etkilemeyeceğini ilan etti.

Van den Broek, Ada'da sorunun çözümünün gecikmesinin, Kıbrıs Rum Kesimi'nin AB'ye tam üyeliğinin rehin altında tutulması anlamına geleceğini ve buna izin vermek istemediklerini söyledi. Strasbourg'da basın toplantısında ‘‘Bu karar Türkiye'yi dışlamak anlamına gelmiyor mu?'' şeklindeki bir soruya cevap vermekten kaçınan Van den Broek ‘‘Türkiye, AB için çok önemli bir ülke. Stratejik konumu ile Türkiye vazgeçemeyeceğimiz bir ortak ama istediğimiz kriterleri yerine getirmedi'' demekle yetindi.

Bu arada, AB Komisyonu'nun raporu yayınlanmadan önce Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in birlik üyelerine birer mektup gönderdiği ortaya çıktı. Alınan bilgilere göre, Cem AB dışişleri bakanlarına hafta başında gönderdiği mektupta, Kıbrıs Rum Kesimi ile tam üyelik görüşmelerine başlanması kararı alınması halinde Türkiye'nin de KKTC ile bütünleşmeye gitmeye ‘‘kesin kararlı olduğunu'' vurguladı. Ancak AB ülkelerinin bu uyarını dikkate almadıkları görüldü.

Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi ise, birliğin genişleme ile ilgili kararından çok memnun olduğunu resmen açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!