ABD'den Türkiye'nin PKK operasyonlarıyla ilgili flaş açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

ABDden Türkiyenin PKK operasyonlarıyla ilgili flaş açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2015 09:51

Türkiye'nin Irak'taki PKK hedeflerine yönelik operasyonlarına ilişkin ABD'den üst üste açıklamalar geliyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Alistair Baskey, "PKK'nın terör saldırılarına karşı NATO müttefikimiz Türkiye'nin kendini savunma hakkına tamamen saygı duyuyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Obama'nın IŞİD özel temsilcilerinden Brett McGurk ise, "PKK'ya yönelik bu hava saldırıları ile IŞİD'e karşı ABD-Türkiye işbirliğinin artırılmasına dair varılan son uzlaşma arasında bağlantı yoktur" dedi.

Haberin Devamı

Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Alistair Baskey, Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya yönelik yaptığı hava operasyonlarına yönelik yazılı açıklama yaptı.

ABDden Türkiyenin PKK operasyonlarıyla ilgili flaş açıklamalar
MESAJI ALDIK, KANDİL'İ VURDUK

Terör örgütü PKK'nın Türkiye halkına karşı yaptığı saldırılara değinen Bakey, "PKK'nın terör saldırılarına karşı NATO müttefikimiz Türkiye'nin kendini savunma hakkına tamamen saygı duyuyoruz. ABD'nin terör örgütleri listesinde olan PKK, terörist eylemlerinden vazgeçerek Türkiye hükümetiyle diyalog içine girmelidir" ifadesini kullandı.

Baskey, açıklamasında, "Aynı zamanda, tansiyonun azaltılması ve iki taraf da kalıcı ve sürdürülebilir bir barış için 'çözüm süreci'ne bağlı kalmayı sürdürmelidir. Şiddet, uzun vadeli güvenlik ve gelişimi açısından Türkiye vatandaşlarının yararına değildir" görüşüne yer verdi.

Haberin Devamı

Baskey ile benzer açıklamalarda bulunan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes da Türkiye'nin terör hedeflerine yönelik harekete geçme hakkı olduğunu vurgu yaptı.

ABDden Türkiyenin PKK operasyonlarıyla ilgili flaş açıklamalar
OPERASYONDA 3. DALGA

"BAĞLANTI YOK"
ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD özel temsilcilerinden Brett McGurk ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, "PKK'nın Türkiye'deki terör saldırılarını şiddetle kınadık. Müttefikimiz Türkiye'nin kendini savunma hakkına tamamen saygı duyuyoruz" ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı McGurk, "PKK'ya yönelik bu hava saldırıları ile IŞİD'e karşı ABD-Türkiye işbirliğinin artırılmasına dair varılan son uzlaşma arasında bağlantı yoktur" dedi.

McGurk, "tansiyonun azaltılması ve iki tarafın da kalıcı ve sürdürülebilir bir barış için 'çözüm süreci'ne bağlı kalmayı sürdürmesi" çağrısında da bulundu.

ABD'li diplomat, "IŞİD'le mücadeledeki tüm ortaklarımız ve Türkiye'yle işbirliğimizi yoğunlaştırmak istiyoruz" diye ekledi.

AB'DEN "ÇÖZÜM SÜRECİ" AÇIKLAMASI
Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefon görüşmesinde son gelişmeleri değerlendirdi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Mogherini'nin basın ofisinden telefon görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, Yüksek Temsilci'nin son terör saldırılarında hayatını kaybedenlerle ilgili başsağlığı mesajını ilettiği ve Türkiye'nin IŞİD'le ve her türlü terörle mücadele çabalarını desteklediklerini vurguladığı belirtildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, "Yüksek Temsilci, aynı zamanda Kürt halkıyla Çözüm Süreci'nin canlı ve yolunda tutulmasının temel öneminin altını çizdi. Terör grupları süreci heba etmemeli ve ateşkes muhafaza edilmeli" ifadesine yer verildi.

Mogherini'nin, Çözüm Süreci'ni ve ateşkesi riske atacak davranışlardan kaçınılması talebinde bulunduğu belirtilen açıklamada, "Türk hükümeti, tüm halkının menfaati için son yıllarda cesaret, sağlam niyet ve akıl göstererek, bu soruna kalıcı bir çözüm bulunmasının tek yolu olan bir siyasi süreci ortaya koydu. AB, bu yolda hükümeti desteklemeye devam edecek" denildi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!