ABD'nin tepki çeken kararına Türkiye'den jet cavap

Güncelleme Tarihi:

ABDnin tepki çeken kararına Türkiyeden jet cavap
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2018 23:16

Kuveyt’in BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu Gazze ile ilgili karar tasarısı ABD tarafından veto edildi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Türkiye'nin Filistin davasının takipçisi olmaya devam edeceği vurgulandı.

Haberin Devamı

Ancak,10 oy almayı başaran tasarı BM Genel Kurulu’na taşınabilecek. İsrail’in  sınırında Filistinlilerin protesto gösterisi sırasında attıkları taşlara karşılık gerçek mermiler kullanması üzerine adeta bir katliam yaşanmıştı. Çok sayıda  Filistinlinin yaşamını kaybettiği olay sonrasında Konsey’in geçici üyelerinden Kuveyt, Filistinli sivillerin İsrail saldırılarından korunması için BM gücü gönderilmesini istemişti.

10 EVET, 4 ÇEKİMSER

10 evet, 4 çekimser oya karşı ABD’nin tek başına hayır oyu kullanmasıyla veto edilen karar tasarısına İngiltere’den de eleştiri geldi. Çekimser oy kullanan İngiltere, tasarıda oyaylarda sorumluluğu bulunduğunu ileri sürdüğü Hamas’a yönelik bir ifadeye yer verilmemesi üzerine tasarıya destek vermediğini belirtti. Ancak, veto hakkını da ABD gibi kullanmadı. Tasarının konsey’de dokuzdan fazla oy alması sayesinde aynı karar tasarısı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na taşınarak ABD’nin vetosu etkisiz hale getirilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

ABD’nin Filistinlilerle İlgili BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan karar tasarısını veto etmesi hakkında Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Türkiye'ninFilistin davasının takipçisi olmaya devam edeceği vurgulandı.

Dışişleri'nin açıklaması şu şekilde: 

"Gazze’de 14 Mayıs’ta yaşanan katliam sonrası Kuveyt’in BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu karar tasarısının ABD’nin oyuyla veto edilmesini esefle karşılıyoruz.

Uluslararası barış, istikrar ve güvenliğin korunmasında birincil derecede yetkili ve sorumlu kurum olan BM Güvenlik Konseyi’nde, barışçı gösteri hakkını kullanan masum sivilleri hedef alan katliamın kınanmasını içeren ve BM Genel Sekreterine işgal altında yaşayan Filistinlilerin güvenlik, korunma ve refahının sağlanmasını teminen uluslararası koruma mekanizması dahil önerilerde bulunma çağrısında bulunan tasarının veto edilmesinin izahı yoktur.

BM Güvenlik Konseyi’nin Filistinlilere uygulanan şiddet bağlamında hesap verilebilirlik ve caydırıcılık tesis etmede bir kere daha işlevsiz kalması BM reformunun ertelenemez bir gereklilik olduğunu da gözler önüne sermiştir.

Haberin Devamı

Türkiye, başta BM Genel Kurulu olmak üzere bütün platformlarda Filistin davasının takipçisi olmaya devam edecektir."

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!