ABD’den 'Fethullah Gülen takası' iddiasına cevap

Güncelleme Tarihi:

ABD’den Fethullah Gülen takası iddiasına cevap
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2017 06:49

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’de yaklaşık bir yıldır hapiste bulunan Papaz Brunson ile Fethullah Gülen’in ’takas edilmeleri’ hakkındaki önerisi ile ilgili olarak "Böyle bir yola girebileceğimizi hayal bile edemiyorum" dedi.

Haberin Devamı

Ankara’nın ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan bizzat iadesini istediği FETÖ üyeliğinden tutuklu Pastör Andrew Brunson’ı bir takas konusu olarak gördüğü uzun zamandır Washington’da dillendirilen bir iddiaydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Bizden papaz istiyorlar, sizde de bir papaz var. Verin yargılayalım’ şeklindeki sözlerle ‘Fetullah Gülen’e karşılık Brunson’ imasında bulunmasına ABD’den yanıt gecikmedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, ‘Bu tür bir şeyin söz konusu olabileceğini zannetmiyorum’ diyerek takas ihtimalini reddetti. Nauert, Ankara’nın Gülen’in iadesi için gönderdiği dosyaların hala incelenmekte olduğunu ve bu konuda henüz bir gelişme olmadığını da kaydetti.

GÜLEN’E ‘PAPAZ’ YAKIŞTIRMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan Perşembe günü Polis Akademisi Mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: ‘Pensilvanya'da bu nasipsiz adamın peşinden giden profesörler var. Amerika onlara 400 dönüm arazi tahsis etmiş. Amerika'nın bir sesi çıkıyor mu? Çıkmıyor. Defaatle görüşmemize rağmen, 85 koli dosyayı bunlara göndermemize rağmen ses çıkıyor mu? Çıkmıyor. Bizden papaz istiyorlar, sizde de bir papaz var verin yargılayalım diyorum. Hemen, 'karıştırma orayı' diyorlar’.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın Amerikalı papaza karşı ‘diğer papaz’ diye nitelendirdiği Fetullah Gülen’in iadesinin beklendiğine ilişkin iması Perşembe günkü basın brifinginde Dışişleri Sözcüsü Nauert’e soruldu. Nauert, ABD’nin haksız bir kararla tutuklandığını düşündükleri Brunson’ın bir an önce serbest bırakılmasına yönelik beklentisini Trump’ın geçen haftaki buluşmada Erdoğan’ın gündemine bir kez daha getirdiğini teyit etti. Nauert, Amerikalı yetkililerin Brunson’ı cezaevinde en son 18 Eylül’de ziyaret ettiklerini de açıkladı.

GÜLEN’İN İADE DOSYALARINDA GELİŞME YOK

Fetullah Gülen’in iadesi için bugüne kadar bir kaç talep aldıklarını hatırlatan Nauert, Türkiye’nin gönderdiği dosyaların halen incelenmekte olduğunu söyledi. Nauert, ‘Bu konuda sizinle paylaşabileceğim yeni bir şey yok’ dedi. ABD’nin ‘pastöre karşı Gülen’ şeklinde bir takas önerisine nasıl baktığına ilişkin soruya karşılık ise Nauert, ‘Bu tür bir şeyin söz konusu olabileceğini zannetmiyorum’ yanıtını verdi.

Haberin Devamı

GİULİANİ ‘ZARRAB’A KARŞI PASTÖR’ FORMÜLÜ İÇİN LOBİ YAPIYORDU

Öte yandan ABD’de tutuklu bulunan Türk vatandaşı işadamı Reza Zarrab’ın savunma ekibine dahil olan eski New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani ve ortağı eski ABD Adalet Bakanı Michael Mukasey son aylarda  ‘Pastör Brunson’a karşılık Reza Zarrab’ formülü için ABD resmi kurumları nezdinde lobi yapıyordu. Beyaz Saray’ı sık sık ziyaret eden Giuliani’nin Trump ile ilişkisi üzerinden takas önerisini diğer devlet kurumlarına pazarlamaya çalıştığı konuşuluyordu. ABD Adalet Bakanlığı ise bu tür bir formülün hukuken bir karşılığı olmadığı konusunda ısrarlıydı. Edinilen bilgilere göre söylentilerin yayılması üzerine Trump’ın ABD’nin yeni Afganistan Büyükelçisi olarak aday gösterdiği Ankara Büyükelçisi John Bass Türk yetkilileri ‘bu tür bir takasın söz konusu olamayacağı’ konusunda uyarmıştı.

 

 

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!