ABD’den Rusya’ya yeni yaptırımlar

Güncelleme Tarihi:

ABD’den Rusya’ya yeni yaptırımlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2018 00:24

ABD Başkanı Trump ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında Helsinki’de gerçekleşen zirvenin üzerinden bir ay bile geçmeden iki ülke arasında ipler yeniden gerildi.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı, 22 Ağustos tarihinden itibaren eski Rus ajanı Sergey Skripal’in İngiltere’de zehirlenmesi olayını gerekçe göstererek Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar uygulanacağını ilân etti. ABD’li yetkililere göre önce küçük paket devreye girecek. Buna göre ABD’den Rusya’ya yapılan ileri teknoloji tüm elektronik ürünlerin ihracatı yasaklanacak. İlk paketin ardından Moskova’ya 90 gün süre tanınıyor. Rusya’dan bu süre zarfında kimyasal silahları sivil halka karşı kullanmayacağı ve kimyasal tesislerini BM denetçilerine açacağı taahhüdü isteniyor. Eğer Rusya bu talebe karşılık vermezse ikinci paket devreye girecek. Önce diplomatik ilişki seviyesi düşürülecek. Rusya’nın en büyük havayolu şirketi Aeroflot’un ABD’ye uçuşları yasaklanacak. Son olarak ABD ile Rusya arasında tüm ticari ilişkiler dondurulacak.

Haberin Devamı

SKRİPAL KRİZİ NASIL ÇIKTI

Eski Rus ajanı Sergey Skripal ile kızı Yuliya, İngiltere’nin Salisbury kentinde ‘Noviçok’ adı verilen kimyasal silahla zehirlenmiş olarak bulundu. Ardından İngiltere yönetimi sorumlu olarak Rusya yönetimini gösterdi. Moskova ise Skripal krizinin ilk gününden itibaren suçlamayı kabul etmeyerek ‘Kanıt gösterin’ tavrını takındı. ABD’nin yaptırım açıklaması üzerine Rus para birimi Ruble bir günde yüzde 3 değer kaybına uğradı, Aeroflot hisseleri de yüzde 8 düştü.

 

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!