ABD'den Rusya'ya: Aptal değiliz

Güncelleme Tarihi:

ABDden Rusyaya: Aptal değiliz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2016 19:57

ABD Dışişleri Bakanı, Rusya’nın Halep’te Suriye rejiminin operasyonlarına destek vermesinden rahatsızlığını “Biz aptal değiliz” diyerek gösterdi. Halep’te teröristlerle muhalifleri ayırmanın zor olduğunu söyleyen Bakan Kerry, Rusya’nın gerçek niyeti konusunda şüphelerini ifade etti.

Haberin Devamı

SURİYE’de iç savaşı sona erdirmek üzere Cenevre’de yapılan 3’üncü tur görüşmeleri çıkmaza girerken, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada Rusya’nın Halep yakınlarına kaydırdığı askeri gücüne dikkat çekti. Rusya Devlet Başkanı Putin’in terörle mücadele konusunda samimi olup olmadığından emin olamadıklarını kaydeden Kerry, “Oturup onun (Putin’in) rejimi destekleyip muhalefeti ezmesine ve ‘Bu işe yarıyor’ demesine izin vermeyeceğiz. Tabii ki aptal değiliz” dedi.

RUSYA’YI ANLAYAMADIK

Rusya’nın amacının Halep’te radikal gruplarla mücadele etmek mi yoksa Esad’a yardım etmek mi olduğu konusunda karar veremediklerini kaydeden Kerry, Halep’te hem El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi’nin dahil olduğu ve ateşkesin kapsamadığı terörist örgütlerin hem de ateşkese taraf olan Esad karşıtı isyancı grupların bulunduğunu belirtti ve “Onları ayırmak düşündüğümüzden zor” dedi. Kerry, ‘Rusya ve Suriye rejiminin kendi taraflarındaki bölgelerde kuşatma uygulayan ve insanları öldüren terörist gibi davranan teröristlere karşı sabırsız olduğunu’ da sözlerine ekledi. Bakan Kerry, ayrıca, Suriye’de yeniden başlayan çatışmaları durdurmak için Moskova yönetimine 24 saatlik bir gözetleme sistemi önerdiklerini açıkladı. Amerikalı bakan, “Onlara mutlak bir hat çizmeyi bile önerdik. ‘Siz buraya gitmeyin, biz şuraya gitmeyelim ve bunun dışındaki yerler ortadadır’ dedik. Bu teklifi düşünüyorlar ve sanırım gelecek hafta sonuca varırız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘OBAMA’NIN MESELESİ IŞİD’

ABD’deki düşünce kuruluşlarından biri olan Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü’nden Andrew J. Tabler, ABD yönetiminin Rusya’yı baskı altına almaya yönelik açıklamalarının güvenilirliğini sorguladı. Tabler, “ABD yönetimi için asıl mesele her zaman IŞİD oldu. Eğer Ruslar orada rejimi destekliyorsa, sorun değil” dedi. Tabler, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın, Halep’i tamamen kontrolüne alması ve Şam’ı da denetiminde tutması halinde savaşı kazanacağını öne sürdü.

HALEP YİNE HEDEF OLDU

Haberin Devamı

Bu arada, Suriye rejimi dün de Halep’i havadan vurdu. Saldırıda en az 12 sivil öldü. Önceki günkü hava saldırılarında 18 kişi hayatını kaybetmişti. Cenevre’de ise BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, muhaliflerin ‘teknik konular’ dışındaki toplantılara katılmadığı müzakerelerin planlandığı gibi muhtemelen Çarşamba gününe kadar süreceğini açıkladı. Ancak Mistura, tarafların ‘aşırı derecede kutuplaştığını’ ve ‘ateşkesin zorda’ olduğunu ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!