ABD’den personel ailelerine Türkiye’den mecburi tahliye

Güncelleme Tarihi:

ABD’den personel ailelerine Türkiye’den mecburi tahliye
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2016 18:25

Washington Yönetimi daha önce Eylül ayında yayınladığı Türkiye’de görev yapan personel ailelerinin güvenlik gerekçesiyle ülkeden gönüllü tahliye edilmesi kararını, 29 Mart 2016’dan itibaren kesin tahliye emrine çevirdi. Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı, Adana, İzmir ve Muğla’da bulunan Amerikalı personelin bu şehirlerden ayrılmaları için yapılan uyarının özel bir terör tehdidine dayanmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

Bombalı saldırıların ardından Amerikan Yönetimi, Türkiye’nin güneyinde görev yapan tüm personel ailelerinin ülkeden tahliyesi emri verdi. Amerika’nın Türkiye’yi de içine alan bölgeden sorumlu Avrupa Ordusu (EUCOM) ve ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından ayrı ayrı yapılan açıklamalarda, tahliyenin 29 Mart 2016’dan itibaren başlayacağı açıklandı.

İNCİRLİK, İZMİR, MUĞLA

Washington, en son Eylül 2015’te yayınladığı bir duyuruyla, Türkiye’deki personel ailelerinin 2 Eylül 2015’ten itibaren ülkeden gönüllü taliyesi için karar almış ve Türkiye’de kalmak istemeyen aile mensupları için gerekli düzenlemelerin yapılacağını duyurmuştu. EUCOM ve ABD Dışişleri’nin yayınladıkları bildirilerde ise İncirlik Hava Üssü, İzmir ve Muğla’da görev yapan, Amerikan Savunma Bakanlığı ve ABD Dışişleri Bakanlığı’na mensup tüm personel ailelerinin Türkiye’den mecburi tahliyesi emrinin verildiği belirtildi. Kararın gerekçesinin bölgede devam eden güvenlik endişeleri olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

"KALICI BİR KARAR DEĞİL"

EUCOM bildirisinde bunun kalıcı bir karar olmadığına işaret edilirken, böylece aile üyeleri dahil, Amerikan kuvvetlerinin muharebe verimliliği ve Türkiye’deki operasyonalara destek misyonu sürdürülürken, ABD Savunma Bakanlığı unsurlarına yönelik risklerin azaltılmasının hedeflendiği belirtildi. Ve ABD ile Türkiye’nin IŞİD’e yönelik savaşta birlik oldukları, İncirlik Üssü’nün IŞİD karşıtı operasyonlarda anahtar rol oynamaya devam ettiği vurgulandı.

EUCOM Komutanı Orgeneral Philip M. Breedlove ise yaptığı açıklamada, “Ailelerimiz ve sivilleri taşıma kararı, Türk Hükümeti, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı ile istişare edilerek alındı. Bunun askeri personel ailelerimizin düzenlerini bozacağını biliyoruz ama onları güvende tutmak ve terörizme karşı güçlü müttefikimiz Türkiye’yi desteklemek için muharebe verimliliğimizin sağlam olmasını sağlamak zorundayız” dedi.

ABD'DEN AÇIKLAMA: TERÖR TEHDİDİNE DAYANMIYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı, Adana, İzmir ve Muğla’da bulunan Amerikalı personelin  bu şehirlerden ayrılmaları için yapılan uyarının özel bir terör tehdidine dayanmadığını bildirdi.               

Haberin Devamı

Bakanlık Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında, Türkiye’nin bazı şehirlerindeki ABD personeli için yapılan uyarılara ilişkin soruları yanıtladı. Kirby, "Uyarı, belli bir kuruma ya da bölgeye yönelik belli bir grup tarafından yöneltilen tehdit sonucu yapılmadı." dedi.               Uyarının Türkiye'deki güvenlik durumu hakkında son haftalarda yapılan analizler sonucunda alındığı belirten Kirby, analizlerini Pentagon ile de paylaştıklarını ve kurumlar arası istişareler sonucunda bu kararın verildiğini söyledi.               

Kirby, "Bu karar oradaki insanların temkinli olmaları ve güvenliklerini en iyi şekilde sağlamak için alınmıştır." şeklinde konuştu.                     Kararın zamanlamasına ilişkin yöneltilen soru üzerine Kirby, “Bu kararın alınması birkaç haftayı buldu.” dedi. (AA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!