ABD'den Patriot’lar geliyor

Güncelleme Tarihi:

ABDden Patriot’lar geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Amerika ile Irak arasında son günlerde özellikle Kuzey Irak'ta artan gerginlik üzerine Türkiye, olası bir füze tehdidine karşı Patriot savunma füzelerinin kendi topraklarına da yerleştirilmesi için resmen Pentagon'a başvurdu.

FÜZELERİ ANKARA İSTEDİ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Necati Utkan, Kuzey Irak'taki gelişmeler üzerine, Türkiye'nin, ABD'den Patriot füzesi istediğini, ABD'nin de buna olumlu yanıt verdiğini bildirdi. Askeri kaynaklar ise konunun Türkiye'nin Patriot füzesi alacağı anlamına gelmediğini, sadece füzelerin geçici olarak yerleştirilmesinin gündemde olduğunu belirtti.

ABD’DEN OLUMLU YANIT

Utkan, kendisine yöneltilen bir soru üzerine yaptığı açıklamada, ‘‘Kuzey Irak'taki gelişmeler muvacehesinde ihtiyatlı olmak bakımından gerekli tüm tedbirlerin alınmasında hükümetimizce yarar görülmüştür.

Bu bağlamda Patriot füzelerinden de yararlanılabileceği düşünülmüş ve ABD'ye söz konusu füzelerin getirilmesinin mümkün olup olmayacağı sorulmuştur. ABD'nin yanıtı olumludur’’ ifadelerini kullandı. Utkan, konunun gelişmeler çerçevesinde değerlendirilmekte olduğunu bildirdi. Türkiye, bundan iki yıl önce orta ve yüksek irtifa hava savunma zafiyetini gidermek için ABD'ye Patriot füzelerini satın almak için başvurmuştu. Türkiye'nin bu teklifi ABD tarafından reddedilmişti. Bunun üzerine de Türk Savunma Sanayii başka kaynaklara yönelmiş ve İsrail'le Arrow füzelerinin ortak üretimini gündeme getirmiş, ancak bu da ABD ile İsrail ortak girişimi olduğu için Pentagon tarafından soğuk karşılanmıştı. Türkiye, daha önce, ABD'nin füze teknolojisinin satılmasında sakınca gördüğü ülkeler listesinde gösterilmişti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!