ABD'den İran'a yanıt gecikmedi

Güncelleme Tarihi:

ABDden İrana yanıt gecikmedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2017 08:52

ABD, İran'ın balistik füze denemesi yaptığı gerekçesiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı. BMGK, ABD'nin talebi üzerine bugün acil toplantı gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

Trump'ın atadığı ABD'nin yeni BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, göreve başladıktan sonra BMGK'yı İran'ın füze denemesini görüşmek üzere acil toplantıya çağırdı. Toplantıyla ilgili yapılan açıklamada, "ABD, İran'ın 29 Ocak'taki bir orta menzilli balistik füze fırlatması ışığında BMGK'yı acil istişareye çağırıyor" ifadesi kullanıldı. 

Acil istişare toplantısının bugün gerçekleşecek Suriye konulu toplantının ardından yapılması bekleniyor.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon bu çağrıdan saatler önce füze denemesinin, BMGK kararının ihlali olduğunu ve Konsey'in acil olarak toplanması gerektiğini belirten yazılı bir açıklama yayınlamıştı.

BMGK'nın daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ile Almanya (P5+1) arasında varılan anlaşma sonucu Temmuz 2015'te oybirliğiyle alınan ve Ocak 2016'da yürürlüğe giren 2231 sayılı kararla daha önce İran'a yönelik alınan tüm yaptırım kararları geçerliliğini yitirirken, İran'dan nükleer başlıklı füze konusunda hiçbir faaliyette bulunmaması talep edilmişti.

Haberin Devamı

NATO’DAN AÇIKLAMA
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise İran'ın balistik füze denemesine ilişkin gelişmeleri takip ettiklerini ancak bu konuda detay veremeyeceğini söyledi.

Stoltenberg, "Söyleyebileceğim şey şu: NATO kendi balistik füze savunma sistemini geliştirmeye sürdürüyor. Çünkü İran dahil bazı ulusların değişik türlerde balistik füzeler geliştirdiğini, test ettiğini ve sistemi güçlendirdiğini görüyoruz. Bu da, NATO'nun balistik füze savunma sistemi geliştirmesinin öneminin altını çiziyor" ifadesini kullandı.

NATO'nun balistik füzelerinin Rusya'ya değil, Avrupa dışından gelecek tehlikelere karşı olduğunu kaydeden Stoltenberg, "Daha önce Rusya'ya bu konu üzerinde beraber çalışmayı teklif ettik. O zaman Rusya reddetti. NATO ise, sistemimizi geliştirmeyi sürdürdü. Bu savunma pozisyonundaki bir sistem ve Avrupa'yı füze kaynaklı tehlikelerine karşı korumayı amaçlıyor" değerlendirmesini yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!