ABD'den İran askerlerinin Suriye'ye geçtiği iddiasına yanıt

Güncelleme Tarihi:

ABDden İran askerlerinin Suriyeye geçtiği iddiasına yanıt
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2015 11:59

Yüzlerce İran askerinin geniş kapsamlı bir kara harekâtı için 10 gün önce silahlarıyla birlikte Suriye'ye geçmeye başladığı yönündeki iddiaya ABD'den yanıt geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, "Böyle bir gelişme, Rusya'nın askeri hamlelerinin çatışmayı daha da kötüleştirdiğinin muhtemel ve güçlü bir göstergesi olur" dedi. Öte yandan Rusya, bugün "Rakka'daki IŞİD hedeflerini vurduğunu" açıkladı.

Haberin Devamı

Reuters'ın dün Lübnanlı iki kaynağa dayandırdığı haber, Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'a soruldu. Earnest, iddiayı doğrulayamadıklarını belirtirken, "Böylesi bir gelişme, Rusya'nın askeri hamlelerinin çatışmayı daha da kötüleştirdiğinin muhtemel ve güçlü bir göstergesi olur" dedi. 

O GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Earnest, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın Suriye'deki çatışmaya dahlinin ABD'nin stratejisini geniş çaplı olarak yeniden değerlendirmesine neden olmadığını da söyledi. Beyaz Saray Sözcüsü, ABD'li ve Rus askeri yetkililerin, ayrı ayrı hava operasyonuna katılan uçakların ihtilafa düşmelerinin önüne geçmek için yaklaşık bir saat video konferans yoluyla bağlantı kurduğunu da açıkladı.

LÜBNAN HİZBULLAHI DA DESTEK VERECEK

Lübnanlı kaynaklar dün, Suriye'ye geçtiklerini iddia ettikleri İranlı askerlere Esad'ın müttefiki Lübnan Hizbullahı'nın da destek olacağını öne sürmüştü. İddiaya göre; İranlı askerlerden oluşan öncü bir güç, Suriye'ye geçmeye başladı. Askerler ve subaylar spesifik olarak bu savaşa katılacak. Söz konusu kişiler danışman değil ve silahları var.  

Haberin Devamı

Şimdiye kadar İran, Esad'a askeri olarak daha çok danışman düzeyinde destek vermişti. Tahran ayrıca Şam güçleriyle aynı safta savaşmaları için Iraklı ve Afganların da aralarında bulunduğu Şii militanları mobilize etmişti.

RUSYA: SALDIRILAR 3-4 AY SÜREBİLİR

Öte yandan, Rusya Parlamentosu Duma’nın Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov, Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonlarının 3-4 ay sürebileceğini belirtti. Puşkov, "Her zaman bataklığa saplanma gibi bir risk vardır fakat biz Moskova'da 3-4 aylık bir operasyondan bahsediyoruz" diyerek saldırıların daha da yoğunlaşacağını sözlerine ekledi.

TERÖRİSTLERİN EĞİTİLDİĞİ TESİS VURULDU

Rusya Savunma Bakanlığı, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) hedeflerinin Suriye'nin Rakka kentinde vurulduğunu açıkladı. 

Rakka'da 'teröristlerin eğitildiği bir tesisin' vurulduğunu açıklayan Savunma Bakanlığı'nın yazılı duyurusunda, "Su-34 tipi jetler, Rakka'nın güney batısında kamufle edilmiş bir komuta merkezini imha etti" deniyor. 

Suriye'deki Beşar Esad karşıtı muhaliflere yakınlığıyla bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Rusya'nın Rakka'daki hava operasyonunda en az 12 IŞİD üyesinin öldürüldüğünü belirtti. 

Çarşamba'dan bu yana Suriye'de hava operasyonları düzenleyen Rusya, sadece IŞİD'i değil, Suriye'deki diğer muhalif grupları da hedef almakla suçlanıyordu.

JETLER DÜN DE KARYATAYN'I BOMBALADI


Rusya'nın dün gece de Suriye'de farklı noktaları hedef aldığı açıklandı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahim, Rus jetleri olduğunu tahmin ettikleri uçakların gece boyunca ülkenin kuzeyindeki Karyatayn kentini bombaladığını söyledi. 

Karyatayn, Ağustos ayında şiddetli çatışmaların ardından IŞİD'in eline geçmiş ve Suriye ordusu geri çekilmek zorunda kalmıştı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!