ABD'den Denktaş'a ret

Güncelleme Tarihi:

ABDden Denktaşa ret
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın Kıbrıs'ta kalıcı çözüm için ortaya attığı konfederasyon önerisi Güney Kıbrıs ve Yunanistan'dan sonra ABD tarafından da reddedildi. ABD'nin Lefkoşa Büyükelçisi Kenneth Brill, Denktaş'ın önerisiyle ilgili olarak Rum gazetecilerin sorularını yanıtlamaktan kaçındı ancak ‘ABD, Kıbrıs’ta iki toplumlu, iki kesimli federasyondan yanadır' diyerek konfederasyona karşı çıktı. Bu arada, Rum Radyosu'na konuşan bir Amerikalı yetkili öneriyi ‘Kıbrıs’ta görüşmelere başlanması için harcanan Amerikan çabalarına bir yanıt' olarak niteledi. Yetkili, ‘Dışişleri Bakanlığı öneriyi inceleyecek. Ancak Denktaş’ın önerisi bilinen görüşlerin tekrarından ibarettir' dedi.

Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinden biri olan Çin de öneriye tepki gösterdi. Çin’in Lefkoşa Büyükelçiliği ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmelidir' şeklinde bir açıklama yayınladı.

RUMLAR ATEŞ PÜSKÜRÜYOR

Denktaş'ın, merkezi hükümetin güçlü olduğu federasyon yerine ağırlığın kanatlara verildiği, iki yapı arasında sınırlı işbirliği öngören konfederasyon tezini ortaya atması Rumlar'ı kızdırdı. Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides, Denktaş'ın iyiniyet planının ‘kışkırtıcı ve saçma’ olduğunu iddia etti. Denktaş'ın bu çıkışıyla Kıbrıs'ta manda altında iki devlet yaratmak istediğini savunan Klerides, ‘Tahrikçi Türk tutumunun zorunlu kıldığı karşı adımları belirlemek’ üzere Ulusal Konsey'i 7 Eylül'de toplantıya çağırdı.

ÇILGINLIK YAPMAZLAR

Bu arada, Başbakan Yardımcısı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, Yunanistan'ın ‘Türkiye’nin S-300 füzelerine müdahalesi halinde Yunanistan'ın Türkiye'ye vuracağı' açıklamalarına sert tepki gösterdi. Bakan Sezgin, ‘Türkçe’de bir söz vardır. ‘Isıracak... dişini göstermez’ Yunanlı dostlarımızın böyle bir çılgınlık yapacaklarına inanmıyorum. Alacakları cevabın ne denli güçlü, büyük olacağını komşularımız bilirler' dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!