Pentagon'dan 'yeni ordu' yalanlaması

Güncelleme Tarihi:

Pentagondan yeni ordu yalanlaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2018 01:34

ABD Başkanı Donald Trump’ın Pazartesi günü onay için Kongreye gönderdiği 2019 yılı mali bütçesinin bir parçası olan Savunma Bakanlığı bütçesinde Suriye’de sınır güvenliği için öngörülen 250 milyon dolar tartışmalara neden oldu. Bütçede ‘sınır güvenliği düzenlemeleri’ için ifadesi altında öngörülen finansman, Türk basını kadar yabancı basın tarafından da ‘Ankara’nın sert tepki gösterdiği sınır güvenlik gücü için ayrılan para’ olarak yorumlandı. Bunun üzerine Savunma Bakanlığı Pentagon’un Sözcüsü Adrian Rankine-Galloway bir kez daha ABD’nin Suriye’de bir sınır güvenliği gücü kuracağını yalanlamak durumunda kaldı. Galloway, 250 milyon dolarlık ‘eğit donat’ kalemini DEAŞ’ın Ürdün ve Lübnan’da yayılmasını önlemek için kullanacaklarını savundu.

Haberin Devamı

Pentagon Sözcüsü Galloway’in yaptığı son açıklamanın ayrıntıları şöyle:

- ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un 2019 mali yılı bütçe teklifinde Irak ve Suriye’de DEAŞ’la mücadele için öngördüğü ‘eğit donat’ programı sınır güvenliği için finansmanı da kapsıyor. Bu finansmanın amacı Ürdün ve Lübnan gibi çatışma alanlarına komşu ülkelerde DEAŞ’ın yayılmasını önlemek.

- Sınır güvenliği finansmanı Suriye’de güvenlik taramasından geçmiş muhalefeti de kapsayacak bir biçimde iç güvenlik güçlerinin eğitimi ve donatılması için kullanılmayacak.

- ‘Sınır Güvenliği’ finansmanı devam etmekte olan DEAŞ’ı yenme, DEAŞ’lıların güvenli bölgelerini yok etme  çabalarını destekler ve Irak ile Suriye’ye komşu ülkelerde yeni güvenli bölgeler oluşmasına yönelik potansiyeli asgariye indirmeye çalışır.

Haberin Devamı

- ABD yıkılmış evlerine dönen yerlerinden edilmiş insanların güvenliğinin güçlendirilmesi için eğitim sağlamayı hedefliyor çünkü DEAŞ’ın temizlendiği ya da şu anda yönetilmeyen bölgelerde yeniden ortaya çıkmasının önlenmesi de çok hayati.

- Bu finansman yeni bir ordu ya da geleneksel bir sınır güvenliği gücü için değil.

- Koalisyon ortağımız ve NATO müttefikimiz Türkiye’nin güvenlik kaygılarının kuvvetli biçimde farkındayız. Türkiye’nin güvenlik kaygıları meşrudur. DEAŞ’ı Suriye’de yenmeye dönük çabalarımız konusunda Türkiye’ye karşı tamamen şeffaf olmayı ve terörle mücadele çabalarında NATO müttefikimizin yanında olmayı sürdüreceğiz.

- ABD ve küresel koalisyon ortaklarının, DEAŞ’ın yenilmesi ve Suriye’nin istikrarına yönelik ortak hedefe bağlılığı tereddütsüz biçimde sürüyor. Nihayetinde Suriye kendi geleceğine BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 kararında öngörülen siyasi süreçte karar vermelidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!