ABD’de Yüksek Mahkeme krizi

Güncelleme Tarihi:

ABD’de Yüksek Mahkeme krizi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2016 19:56

ABD’de iki hafta önce beklenmedik biçimde ölen Amerikan Yüksek Mahkemesi Yargıcı Antonin Scalia’nın ardından, Obama’nın dokuz üyeli mahkemeye yeni üye atayacağını açıklaması Washington’ı karıştırdı. Rakip Cumhuriyetçiler, bu atamayı engelleyeceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

ABD’de Anayasa Mahkemesi kürtaj meselesinden eşcinsel evliliğe, siyasetçiler için ne kadar bağış yapılabileceğinden sağlık sistemine kadar aldığı kararlarla günlük hayata en etki eden en önemli kurumlarından biri. 9 üyeli mahkemedeki muhafazakâr-liberal dağılımı da alınacak kararların dengeli olabilmesi için son derece önemli. Bu nedenle iki hafta önce Teksas’taki bir çiftlikte yatağında ölü bulunan mahkemenin en katı muhafazakâr yargıcı Antonin Scalia’nın yerini kimin alacağı da hayati bir konu haline geliyor.

ATAMA ANAYASAL SORUMLULUK:

Görev süresinin sona ermesine dokuz ay kalan Obama, çarşamba günü yaptığı bir açıklamayla koyu bir Katolik olan Scalia’nın yerine bekletmeden birini atamasının anayasal sorumluluğu olduğunu savundu. Kritik kararları çoğu zaman 5’e karşı 4 oyla ucu ucuna alan mahkemede dengeyi muhafazakârların aleyhine çevirebilecek Obama’nın seçeceği kişiyi istemeyen Cumhuriyetçiler ise bu atamayı kasımda seçilecek yeni başkanın yapması gerektiğini savundu.

Haberin Devamı

SENATODA TIKANABİLİR:

Kurallar gereği, Yüksek Mahkeme için ABD Başkanı’nın belirlediği ismin Senato’dan onay alması gerekiyor. Ancak Senato’da çoğunluğu elinden bulunduran Cumhuriyetçilerin lideri Senatör Mitch McConnell, Obama’nın bir isim önermesi halinde bırakın Genel Kurul’da bir oylamayı Senato’daki Yargı Komitesi’nin bile konuyu görüşmek için toplanmayacağını söyledi.

BAŞKAN ADAY ADAYLARI NE DİYOR

Bir kez atanıp Senato tarafından onaylandıklarında yaşam boyu görevde kalan ABD Yüksek Mahkemesi yargıçlarının, eğer Obama yeni birini atamazsa birçok kararda şimdi 4-4’lük dengede kilitlenecekleri tahmin ediliyor.  

Obama’nın da bu handikapı aşmak için Cumhuriyetçilerin itiraz edemeyecekleri, ılımlı bir Cumhuriyetçi isim düşündüğü belirtiliyor. Ancak başta Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adayları, ABD başkanlarının geleneksel olarak seçim yılında Yüksek Mahkeme’ye üye atamadıklarını savunup Obama’nın atamayı kendisinden sonraki başkana bırakması gerektiğini savunuyor.  

Demokrat Partili aday aday Hillary Clinton ise Obama’nın progresif bir aday seçmesi gerektiğini söylüyor. Tıkanıklığın aşılması için şimdi Obama’nın önümüzdeki hafta Cumhuriyetçi Parti liderleriyle bir araya gelmesi planlanıyor. Ve görüşmede ABD Başkanı’nın Kongre temsilcilerine bir plan sunması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!