ABD’de FBI depremi... Trump: Zaten kovacaktım

Güncelleme Tarihi:

ABD’de FBI depremi... Trump: Zaten kovacaktım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2017 22:55

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti öncesinde ABD başkenti Washington’da Başkan Trump’ın Rusya ile bağlantısını araştıran FBI Başkanı Comey’i görevden almasının neden olduğu siyasi depremin artçı şokları yaşanıyor. Trump, NBC kanalında FBI Başkanı için ‘Gösteriş budalası, tribünlere oynuyor... Onu zaten kovacaktım” dedi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyasındaki Rusya bağlantılarını soruşturmakta olan FBI’ın eski Başkanı James Comey’i kovmasının artçı şokları devam ediyor. Comey’in görevden alındığını kamuoyuna duyuran Beyaz Saray açıklamasında Trump’ın bu tasarrufta bulunurken Adalet Bakanı Sessions’ın tavsiyelerini dikkate aldığı vurgulanmıştı. Ancak Amerikan siyasetini karıştıran bu açıklamadan sadece iki gün sonra Başkan Trump’tan ‘Comey’i tavsiyelere bakmadan zaten kovacaktım’ itirafı geldi.

‘TAVSİYE ÜZERİNE’ DEMİŞTİ

Salı günü Beyaz Saray’dan açıklamanın hemen ardından Trump’ın işine son verdiğini bildirmek için Comey’e gönderdiği mektup da kamuoyu ile paylaşılmıştı. Trump’ın mektubu şöyle başlıyordu: ‘Adalet Bakanı Sessions ve Bakan Yardımcısı Rod Rosenstein’ın FBI direktörlüğünden alınmanızı tavsiye eden mektupları ektedir. Tavsiyelerini kabul ettim ve şu andan itibaren görevden alındınız’. Rosenstein özetle Comey’in hem Hillary Clinton’ın e-postlarıyla ilgili soruşturmayı yürütme şeklinin hem de Senato’nun istihbarat komitesinde devam eden Rusya-Trump bağlantısını araştıran soruşturmadaki tavrının konumunun getirdiği duruşla çeliştiğini belirtiyordu.

Haberin Devamı

ABD’de FBI depremi... Trump: Zaten kovacaktım

‘SORUŞTURULUYOR MUYUM’

Beyaz Saray sözcülerinden Sarah Huckabee Sanders, Trump’ın başkan seçildiği kasımdan beri Comey’i kovmayı düşündüğünü söyledi. Trump ise önceki akşam NBC televizyonunda yayınlanan röportajda Comey’i Adalet Bakanı ve yardımcısının önerisi olmasaydı da kovacağını açıkladı. Trump, FBI’ın kendi seçim kampanyası ile Rusya bağlantıları araştırmasından tedirgin olmadığını ve baskı yapmadığını savundu. Trump, ‘Comey’e ben de soruşturma altında mıyım diye sordum. Hayır değilsiniz yanıtını verdi’ demekten de çekinmedi.

FBI, Trump’ın ekibinden bazı isimlerin kampanya sırasında Rus yetkililerle görüşmelerini araştırıyor.

TWİTTER’DAN GÖZDAĞI VERDİ

Başkan Trump, dün Twitter’dan yayınladığı mesajında kovduğu eski FBI Başkanı’nı hedef almaya devam etti. “Comey basına sızdırmaya başlamadan önce kendisiyle yaptığımız bazı görüşmelerin kaydı olmadığını umut etsin bence” diye mesaj attı. Mesaj, ABD basını tarafından Comey’e konuşmaması için tehdit olarak yorumlandı.

Haberin Devamı

‘GÖSTERİŞ BUDALASI’

Trump, NBC röportajında ise Rusya ya da başkalarının ABD seçimlerine müdahale etmesinin korkunç bir şey olacağını söyleyerek şunları kaydetti: “Bu soruşturma uzun zaman önce tamamlanmış olmalıydı. Comey bu pozisyon için yanlış birisi. O bir gösteriş budalası ve tribünlere oynuyor.”  Trump’ın FBI Başkanı’na biri yemekte, ikisi telefonda olmak üzere üç kez ‘Soruşturuluyor muyum’ diye sorduğu iddia edilirken siyasi yorumcular böyle bir sorunun ‘güçler ayrılığı’ ilkesine şüphe düşürebileceğini kaydediyor. 

‘SADAKAT İSTEDİ’

New York Times, ayrıca Donald Trump’ın yemin töreninden bir hafta sonra ocak ayında Comey ile Beyaz Saray’da yediği yemekte kendisinden ‘sadakat istediğini’ ancak FBI Başkanı’nın sadece ‘dürüst’ davranabileceğini söylediğini yazdı.FBI Başkanı’nın kovulması ABD’de epey tartışma yaratıyor. Hatta,  Başkan Trump’ın görevini suistimal ettiği gerekçesiyle azil sürecinin başlatılması bile tartışma konuları arasında. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!