ABD'de 3 belediye başkanı yolsuzluktan tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

ABDde 3 belediye başkanı yolsuzluktan tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2009 11:38

ABD'nin New Jersey eyaletinde yürütülen bir yolsuzluk soruşturması kapsamında 3'ü belediye başkanı, 44 kişi tutuklandı.

Haberin Devamı

Yetkililer, soruşturma çerçevesinde tutuklanan kişilerin, milyonlarca dolar kara para aklamaktan organ kaçakçılığı ve sahte Gucci marka el çantaları satmaya kadar çeşitli suçlamalarla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Federal Soruşturma Bürosu'nun yolsuzlukla mücadele biriminin başkanı Ed Kahrer, New Jersey'de yolsuzluğun, ülkedeki en büyük sorunlardan biri olduğunu belirterek, "Yolsuzluk, bu devletin özündeki değerleri yıkan bir kanserdir" dedi.

Federal savcılar, yolsuzluk soruşturmasında, Brooklyn, Deal ve İsrail arasında faaliyet gösteren bir kara para aklama şebekesi üzerine odaklanıldığını, şebekenin, New York ve New Jersey'de hahamların kontrolündeki Yahudi yardım dernekleri yoluyla milyonlarca dolar kara para akladığının iddia edildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Savcıların soruşturma çerçevesinde yolsuzluk yaptığından şüphelenilen siyasetçilerin izini sürmek için muhbir kullandığı, iş adamı gibi davranan muhbirin, New Jersey'de inşaat ve diğer projelere onay almak için kamu çalışanlarına binlerce dolar rüşvet verdiği belirtildi.

Tutuklanan 44 kişi arasında, Hoboken, Ridgefield ve Secaucus belediye başkanları ve 2 belediye meclisi üyesinin bulunduğu, New York ve New Jersey'den 5 hahamın da milyonlarca dolar kara para aklamakla suçlandığı kaydedildi.

Soruşturma çerçevesinde müfettişlerin, şehir planlama ve kamu hizmeti yetkililerinin de tutuklandığı, bu kişilerin, mevkilerini kullanmakla suçlandıkları bildirildi.
Tutuklanan siyasetçilerin ise kara para aklama, organ kaçakçılığı ve sahte marka ürün satışıyla ilgili olarak suçlanmadıkları ifade edildi.

Yolsuzlukla suçlanan sanıkların çoğunun kefaletle serbest bırakıldığı, kara para aklamakla suçlananlar için ise 300 bin dolar ile 3 milyon dolar arasında kefalet ücreti istendiği kaydedildi.

Olay, İsrail basınında geniş yankı bulurken, İsrail gazetelerinde, Amerikalı yetkililer tarafından tutuklanan aşırı dinci Yahudilerin fotoğraflarına yer verildi.
İsrail ulusal polis gücünün sözcüsü Micky Rosenfeld, İsrail polisinin soruşturmada yer almadığını belirtirken, konuyla ilgili ayrıntılı açıklama yapmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!