ABD, YPG konusunda bize garanti verdi

Güncelleme Tarihi:

ABD, YPG konusunda bize garanti verdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2016 19:56

TRT Haber’de dış politikayı değerlendiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye’de IŞİD’in elindeki Menbiç’e YPG’nin ana bileşen olduğu SDG tarafından başlatılan operasyon hakkında da açıklamada bulundu. Çavuşoğlu, “Menbiç’in temizlenmesini en çok biz isteriz. Ancak operasyonlar bittikten sonra (Fırat’ın) batısında bir tane bile YPG’li istemeyiz. ABD de garanti verdi” dedi.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT Haber’de güncel dış politika gelişmelerini değerlendirdi.

- ‘Tek bir YPG’li istemeyiz’: ABD’nin müttefiki Türkiye’ye terörist gönderen YPG/PYD ile işbirliği yapmasının kabul edilemez olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Menbiç’in bölgesinin temizlenmesini en çok biz isteriz. Çünkü bu bölgeden en çok saldırı bize geliyor. Sınırımızda bir terör örgütünün olmasını istemeyiz, ama başka bir terör örgütünün de olmasını istemeyiz. O nedenle kuzeyden iki taraftan gidip temizleyerek Rakka’ya kadar gidilmesini istemiştik. Menbiç’e yönelik Suriye Demokratik Koalisyonu vardı. ‘Onlar da olabilir’ dedik, ‘Fakat içlerinde PYD’li varsa bunların da operasyon bittikten hemen ayrılması lâzım’ dedik. Fırat’ın doğusunda YPG’liler lojistik destek vermek istiyorsa o ayrı, ama özellikle operasyonlar bittikten sonra batısında bir tane bile YPG’li istemeyiz. ABD de bu konuda garanti verdi. Eğer sözünde durursa garanti verdi. YPG/PYD gittiği yerlerde etnik temizlik yapıyor.”

Haberin Devamı

- ‘Alman hükümeti resmi tutumunu açıklasın’: Alman Federal Meclisi’nde 1915 olaylarına ilişkin alınan karara değinen Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Burada büyük koalisyondaki partiler ve yöneticileri bundan sorumludur... Büyükelçimizi geri çağırdık. Almanya’ya karşı hangi adımları atacağımızı görüşeceğiz. Sağduyuluyuz, ama Türkiye’ye karşı atılan bir adıma karşılık sessiz kalamayız. Daha önceki ülkeler hatalarını nasıl düzelttiyse Almanya da bu konudaki hatasını düzeltecektir. Her şeyden önce şu andaki hükümet, devletin ve hükümetin resmi tutumunun ve görüşünün tasarıyla örtüşmediğini ve kendilerini bağlamadığını bize ve kamuoyuna açıklamaları gerekiyor...”

- ‘Vize serbestisi yoksa...’: Çavuşoğlu, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yürütülen geri kabul ve vize serbestisi sürecine ilişkin bir soruya karşılık da 72 kriterden 67’sini yerine getiren bir ülkeye böyle bir muamele yapılamayacağını belirtti. Bakan, AB’nin terör yasasına ilişkin Türkiye’den beklentilerini hatırlatarak, “Ramazan ayında bile canice bombaları patlatan teröristlere destek verecek, onları teşvik edecek adımlar atamayız biz” dedi. Çavuşoğlu, “Bu 5 kriter için anlaşma olursa bu süreç işler. Aksi takdirde, yani AB vize serbestisini uygulamazsa biz de geri kabul anlaşmasını askıya alırız” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

MUSUL OPERASYONUNA EN GÜÇLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ

* Türkiye’nin Irak ve Suriye’deki terör örgütlerinin temizlenmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Musul’daki olası operasyona da en güçlü desteği vereceğiz. Orada eğittiğimiz unsurlar var, onlar da katılacak. Sanırım bu yılın sonuna doğru ya da 2017’nin başında, şu anda Irak’ın yeterli kuvveti olmadığı için Musul’a yönelik operasyonlar başlayacak” dedi.

* İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi görüşmelerine değinen bakan, “Son bir iki görüşme kaldı, bazı detaylar var. Ortaya koyduğumuz iki şartta iki tarafın da pozisyonlarında yakınlaşma oldu. Bu şartları yerine getirecek olan İsrail’dir. Suçu işleyen İsrail, özrü dileyen İsrail, tazminat ve Gazze ile Filistin üzerindeki ambargoların kısıtlamaların kaldıracak olan da İsrail’dir. Filistin ve Gazze’ye yapacağımız yardımların önündeki engellerin kalkması çok önemli. Elbette tazminat da önemli.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!