ABD Yemen'le güvenlik işbirliğini artırıyor

Güncelleme Tarihi:

ABD Yemenle güvenlik işbirliğini artırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2010 09:55

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ülkesinin Yemen ile kalkınma ve güvenlik alanındaki işbirliğini artıracağını söyledi.

Washington'da temaslarda bulunan Yemen Dışişleri Bakanı Abu Bekir El Kirbi ile Dışişleri Bakanlığında bir araya gelen Clinton, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin, Yemen hükümetinin Arap Yarımadası'ndaki El Kaide de dahil olmak üzere aşırılık yanlılarıyla mücadelesinde attığı adımlardan memnun olduğunu bildirdi.

Yemen'de giderek artan El Kaide tehdidiyle mücadele için ABD'nin bu ülkeyle güvenlik ve kalkınma alanındaki işbirliğini artıracağını ifade eden Clinton, "Yemen, El Kaide ve diğer aşırılık yanlısı gruplara karşı harekete geçmede arzu ve kapasitesini gösterdi ve ABD bunu takdir ediyor" dedi.

"Terörizmle mücadele çabalarında sonuçlar alıyoruz, ancak aynı sonuçları kalkınma konusunda da görmek istiyoruz" diyen Clinton, "ancak bu ülkeye yatırımların başarısının, Yemen'in, yönetim kapasitesinin geliştirilmesi, ekonomisinin reformdan geçirilmesi, insan haklarına saygı, yolsuzlukla mücadele ve iş dünyası için daha iyi ortam yaratılması için gerekli zor kararları alma yeteneğine bağlı olduğu" uyarısında bulundu.

Clinton, aşırılık yanlılarıyla mücadelenin sadece askeri yollarla yürütülemeyeceğini, Yemen'deki sorunların giderilmesinde etkin bir kalkınma stratejisine de ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

El Kirbi de ülkesinin terörle mücadeleye olan bağlılığını dile getirdi ve reformların devam edeceği mesajını verdi. Kalkınma ve reformlar için ülkesinin daha fazla kaynağa ihtiyaç duyduğunu kaydeden El Kirbi, Başkan Barack Obama ve ulusal güvenlik ekibine, "Yemen'in karşılaştığı zorlukları önceki yönetimlere göre daha iyi anladıkları" için takdirlerini dile getirdi.

Londra'da 27 Ocak'ta düzenlenecek bakanlar düzeyindeki bağışçılar konferansında, Yemen'e yönelik uluslararası desteğin harekete geçirilmesi ve Yemen'deki sorunlarla mücadelede hem bu ülke hem de müttefikleri tarafından nelerin yapılması gerektiğinin tanımlanması planlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!